Hlavní obsah

VIDEO: Čestný předseda ČSSD je členem sdružení Přátelé Miloše Zemana

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čestný předseda sociální demokracie Slavomír Klaban se stal členem sdružení Přátelé Miloše Zemana, byť zatím neformálně. Zeman v pondělí společně se zbrusu novým šéfem sdružení Miroslavem Grégrem navštívil Klabana v pražském Domově Sue Ryder, kde bydlí. Podle Zemana by mělo sdružení přátel bojovat s politickou hloupostí.

Foto: Petr Horník, Právo

Miloš Zeman s Miroslavem Grégrem na návštěvě u Slavomíra Klabana (vlevo).

Článek

„Považuji se za člena sdružení Přátelé Miloše Zemana. Byl jsem vždy přítelem Miloše Zemana, jsem a nehledám žádný důvod, proč bych nemohl být i do budoucna,“ uvedl Klaban po návštěvě Zemana s Grégrem.

Klabanovi nyní ještě zbývá splnit formality, tedy podepsat přihlášku. „Formálně ještě ne, ale vědí, že se považuji za člena,“ řekl na dotaz Novinek, zda už podepsal přihlášku. Na sdružení čestného předsedu ČSSD oslovilo to, že jeho program neodporuje programu sociální demokracie.

Miloš Zeman s Miroslavem Grégrem na návštěvě u Slavomíra Klabana(vlevo).foto: Právo/Petr Horník

„Je věc zásadní, že není možno poukázat na rozpor mezi programem ČSSD a programem sdružení,“ sdělil k tomu Klaban. Čestný předseda ČSSD je předválečným členem strany, je mu 86 let. Pomáhal znovuobnovit sociální demokracii po listopadu 1989. Stáří tráví v pražském Domově Sue Ryder. Je nositelem Řádu T. G. Masaryka.

Pro Zemana s Grégrem přichystal pohoštění, na stole v jeho pokoji nechyběla becherovka. Expremiér a šéf sdružení Grégr mu přinesli jako dárek knihy a dobré víno. „Na tu tvojí devadesátku,“ pronesl pak Zeman přípitek oblíbeným nápojem z Karlových Varů.

Připomněl, že i jemu nabídli funkci čestného předsedy v roce 2001. Odmítl to. „ČSSD už jednoho čestného předsedu má a bylo by absurdní, kdyby měla dva,“ vysvětlil Zeman.

Chtějí bojovat s politickou hloupostí

Zeman po setkání prozradil, že v pondělí večer byl Grégr zvolen předsedou sdružení jeho přátel. Novopečený šéf uvedl, že ho zájem Klabana o členství potěšil. Zeman přitom vypracoval dvě stránky programu sdružení, které jeho zakladatelům předal v pondělí. Včera uvedl, že v nezměněné podobě budou jako část programového prohlášení. „S uvozující větou Chcete-li znát názory Miloše Zemana, tady jsou,“ sdělil k tomu expremiér.

„Miloš Zeman tam dává návod, jak by se osobnosti odborně zdatné a samozřejmě i osvědčenéměly dostat na významnější místo v politickém životě, aby to nebylo stále hřiště stávajících hráčů, kteří neuvolňují posty někomu schopnějšímu,“ doplnil Grégr. Sdružení podle něj také chystá webové stránky.

Podle Zemana by mělo sdružení jeho přátel bojovat s politickou hloupostí. Za velké nebezpeční v politice považuje "ctižádostivé a sebevědomé blbce". „Přemýšlel jsem o tom, zda by toto občanské sdružení mělo být mimo jiné jedním z nástrojů bojů proti politické hlouposti. Neboť v každé zemi, v každé době a v každé politické straně není nic horšího, než ctižádostivý a sebevědomý blbec. Vzpomeňte si na krásnou větu Jana Wericha - „Kde blb, tam nebezpečno,“ prohlásil Zeman.

Reklama

Související články

Zeman: přeběhlíky neverbuji

Bývalý premiér a expředseda ČSSD Miloš Zeman v pondělí uvedl, že nestojí za odchody některých poslanců ČSSD z poslaneckého klubu. Dodal také, že by kandidoval...

Výběr článků

Načítám