Hlavní obsah

Většina lidí už se trasovat nebude, nařídilo ministerstvo

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovníci trasovacích center v pondělí ráno obdrželi pokyn ministerstva zdravotnictví, podle kterého od tohoto dne už nemají trasovat občany narozené v letech 1958 až 2003, což je většina populace.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

V pražské hygienické stanici, kde mají na starosti Prahy 2, 3, 7 a Troju standardně pracuje šest hygieniček a vypomáhají medici.

Článek

Až doposud, konkrétně do neděle, práce lidí v trasovacích centrech vypadala tak, že volali všem lidem z databáze, jimž vyšel pozitivní výsledek na covid-19. Vytrasovali je, zeptali se, jak se cítí a s kým dalším byli v předchozí době v kontaktu. Dalším krokem bylo volání zmíněným navazujícím kontaktům. To se však od pondělí metodickým pokynem vydaným ministerstvem zdravotnictví změnilo.

Co čeká zaměstnance: Od pondělí testy i eNeschopenka

Koronavirus

„V pondělí ráno přišel příkaz, že už budeme trasovat pouze lidi narozené od roku 2004 do roku 2016 a od roku 1900 do roku 1957. Zbytek lidí trasovat nebudeme, protože v tuto chvíli na to zřejmě nejsou kapacity,” řekl Novinkám nepříjemně překvapený externí pracovník trasovacího centra.

Od začátku roku se dosud v ČR nakazilo ve věkových kategoriích, které se budou nadále trasovat, 42 tisíc lidí. V kategorii, která už se trasovat nebude, jich bylo 80 tisíc, tedy bezmála dvojnásobek, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví.

„To je šílenost, co se děje. Aby se to zvládlo, tak se prostě vyčlení část populace, která by měla být asi technicky zdatnější, a vyřešte si to sami. To je šílené. To nařízení přišlo ad hoc, nikde nebylo předem avizované,” postěžoval si muž.

Mluvčí: Některé skupiny budou řešeny „přednostně”

Novinky se s dotazy obrátily na mluvčího resortu zdravotnictví Ondřeje Jakoba. Ke změně metodiky podle něj došlo na základě očekávaného rapidního nárůstu počtu nakažených i doporučení Světové zdravotnické organizace a Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí.

„Dochází k definování prioritních skupin, které budou v případě potvrzení onemocnění covid-19 přednostně řešeny a jejich epidemiologicky významné kontakty budou dohledávány prostřednictvím telefonického hovoru v navolávacím systému,” uvedl Jakob s tím, že zbylí občané, kteří nespadají do vybraných věkových skupin, se mají sebetrasovat, k čemuž je vyzve SMS zpráva.

„Budou řešeny i ty ostatní, ale prioritně budou řešeny osoby ve věku 6 až 18 let, osoby na 65 let a lidé v sociálních službách," dovysvětlil Jakob.

Připište poznámku „nevolat”

Na dotaz, zda je jeho vyjádření možné chápat tak, že v případě, kdy hygienici budou mít dostatek času a nebudou přetížení, tak mohou vytrasovat například čtyřicetiletého člověka, Jakob odpověděl: „Předpokládám, že ano.”

Jenže pokyn trasovačům zní jasně. Do poznámky k hovorům lidem narozeným mimo určené období, tedy mezi lety 1958 a 2003, mají pracovníci nově připisovat jednoznačnou instrukci „nevolat”, a to s odkazem na příslušný metodický pokyn resortu zdravotnictví.

„Ještě prý přijde nějaká další specifikace podle povolání. Lidi, co budou mít sociální, zdravotní a další budeme trasovat všechny bez výjimky, ale to se zatím řeší,” doplnil muž, který počínání resortu považuje za další nepřehlednost, která ještě více mate lidi.

Od rána prý s výše zmíněným odůvodněním odložil mezi 20 a 30 hovory. „Pro představu to znamená dalších 100 lidí v kontaktech, kteří už nedostanou hovor z krajské hygienické stanice,” upřesnil trasovač.

Lidé narození v letech 1958 až 2003, tedy mezi 19 a 64 lety věku, se v případě nákazy či kontaktu s pozitivním budou muset sebetrasovat. Doposud mohli také čekat na hovor od krajských hygienických stanic. Ten už ale od pondělí nepřijde, což vzhledem k chybějícímu avízu ze strany ministerstva nebo vlády dotyční nemusí vůbec vědět.

Hygienici berou zmrazení svých platů jako políček

Domácí

S nástupem nakažlivější varianty omikron se očekává, že nákaza dostihne velké množství lidí, ať už očkovaných, neočkovaných, nebo těch, kteří v minulosti covid prodělali. Omikron přitom dokáže prolomit imunitu po prodělání covidu v minulosti a do určité míry i tu po očkování. Vláda tedy počítá s tím, že počty nakažených porostou, oproti předchozím variantám, by to ale nemělo mít dopad na nemocnice, protože omikron má zřejmě lehčí průběh.

Reklama

Související články

Trasování žáků zpružní nová aplikace

Zejména ve školách se dosud nedaří hygienikům v době zvýšených vln pandemie zasahovat tak, aby se podařilo podchytit nákazu včas. Slabá místa trasování má po...

Výběr článků

Načítám