Hlavní obsah

Vesnice na Liberecku byla každoročně pod vodou. Teď ji před záplavami chrání nová stavba

Višňová

Pět z devíti osad obce Višňová na Liberecku bojovalo s povodněmi odnepaměti téměř každý rok. Od nynějška bude vesnici před záplavami chránit nová suchá nádrž, která má pomoci hlavně při velké vodě srážkové.

Vesnice na Liberecku byla každoročně pod vodou. Teď ji před záplavami chrání nová stavbaVideo: Novinky

 
Článek

Višňová se nachází v povodí říčky Smědé. Nově dostavěná suchá nádrž ochrání zejména místní část Víska, která leží pod soutokem dvou hlavních zdrojnic Krčelského potoka a byla nejohroženější částí Višňové.

„Za poslední léta to bylo trochu lepší, protože spousta protipovodňových opatření se už udála a trochu lépe se hospodaří s krajinou, nicméně povodně tu bývají prakticky každý rok,“ říká starosta Višňové Tomáš Cýrus.

Vysvětluje, že záplavy lze chápat jako vodu, která říčkou Smědou přiteče z Jizerských hor, ale přijít může i velká voda srážková. Právě před ní má suchá nádrž vesnici ochránit.

Stavbaři vyzdvihli v Nymburce novou lávku přes Labe. Na místo přijela na lodi

Domácí

„Dílo nepotřebuje obsluhu, je víceméně schopno fungovat samo. Ve chvíli, kdy začne víc pršet a začnou se zvedat hladiny, se voda začne shromažďovat v zúženém místě sdruženého objektu a voda v nádrži začne stoupat. Zvýšený přítok se ale neprojeví na odtoku,” popisuje Marian Šebesta, generální ředitel státního podniku Povodí Labe, který stavbu realizoval. „Jsou to desítky domů, které ochrání,” dodává.

„Má sloužit k tomu, že vodu přidrží a my ji pak bezpečně v rozsahu více dnů dokážeme přes hráz přečerpat do Smědé. Jsme v místě, kde je veliká údolnice a dešťové srážky se tady nakumulují,“ popisuje Tomáš Cýrus. Zpožděním povodňové vlny suchá nádrž umožní integrovaným složkám evakuaci osob a majetků.

Stavba za necelých 69 milionů korun má objem 60 tisíc metrů krychlových a v nejvyšším bodě měří 8 metrů. Hráz je dlouhá přes 200 metrů.

Na Havlíčkobrodsku přetekl při bouřce rybník. Sodovkárnu byli připraveni bránit pytli s cukrem

Domácí

 Ničivá tisíciletá voda

V srpnu 2010 Višňovou spolu s dalšími vesnicemi na Liberecku silně zasáhla tisíciletá voda. Ničivá povodeň si vyžádala i oběti na životech.

„V Jizerských horách a následně i tady spadlo obrovské množství srážek, které tok nebyl schopen pojmout. Velká voda přitekla a dešťové srážky ji ještě zasytily, takže tady bylo obrovské množství vody, které většinu mostů srovnalo se zemí a zaplavilo skoro tři čtvrtě vesnice,” vzpomíná na událost Tomáš Cýrus.

„Věřím tomu, že tato stavba výrazně pomůže při té velké vodě srážkové. Už je dokončena, takže ochrana je plně funkční,” uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám