Hlavní obsah

Na Havlíčkobrodsku přetekl při bouřce rybník. Sodovkárnu byli připraveni bránit pytli s cukrem

Nová ves

„Když jsem viděla tu vodu, vzpomněla jsem si na lidi na Moravě. Před živlem neutečete,“ popsala Právu Pavlína Dobrovolná z Nové Vsi u Chotěboře pocity z noci na pondělí.

Foto: Gollnow Sebastian, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Po vydatném lijáku tu začala přetékat hráz rybníka, z domů pod ním muselo vzít nohy na ramena dvacet lidí. Konec byl naštěstí dobrý, hráz vydržela.

Na Vysočině přetekla hráz rybníka, voda zatopila domy

Domácí

Pro okres Havlíčkův Brod to byla od noci ze čtvrtka na pátek minulého týdne už druhá ukázka vzbouření živlů. Cestu od sídelního města okresu až do Chotěboře pořád ještě lemují vyvrácené stromy připomínající bouřku a silný nárazový vítr.

V neděli to podle Ivana Korynta, který pracuje v sodovkárně pod hrází, začalo bleskem kolem půl osmé. Po něm přišel silný déšť. A pak se začala na odtoku zvedat hladina Novoveského potoka, protékajícího Zámeckým rybníkem.

Všem poklona

„Když přetéká potok, rybník přetéká taky,“ přidala se Koryntova kolegyně Marcela Pospíchalová. Zaměstnanci sodovkárny šli hájit sklad, místo písku, který nebyl k dispozici, byli připraveni postavit vodě do cesty pytle s cukrem. Naštěstí si rozlitý potok našel jinou cestu.

„Potok přinesl hromady trávy a další nepořádek. Ten se uchytil na roštech, ucpal je, voda nemohla z rybníka odtékat a vylila se z hráze ven. Celou noc jsme kolem toho lítali a čistili rošty,“ popsal hospodář místních rybářů Jaroslav Beneš. Rybník, který byl zrekonstruován v roce 2002, nyní ještě čeká kontrola.

Evropu potrápí bouře i úmorná vedra. Česko dostane z obojího

Počasí

„Všem, co se zapojili do práce, patří velká poklona,“ s úlevou i vděkem zdůraznila starostka obce Andrea Culková (nez.) zásluhy hasičů, policistů, rybářů i vodohospodářů, jejichž spolupráce prý šlapala jako spolehlivé hodinky. Na obecním majetku nakonec tak velká škoda nebude, poničená byla hlavně úroda na zahradách, zatopeno bylo několik sklepů.

To potvrdila i rodina Frimlova, která se během pondělí zbavovala škod z uplynulé noci. „Ještě že se neprotrhla hráz,“ zmínil Jan Friml z jednoho z rodinných domů pod rybníkem. Obavy z běsnící vody už prý v Novoveských ale navzdory šťastnému konci zůstanou.

Vydatný liják, při němž spadlo místy až 40 litrů vody na metr čtvereční, zaměstnal na Havlíčkobrodsku hasiče i na desítkách dalších míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám