Hlavní obsah

Velmi silné bouřky doprovodí krupobití, lijáky i vítr, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové v neděli upřesnili výstrahu před vysokými teplotami a bouřkami. Velmi silné bouřky hrozí v odpoledních hodinách a večer zejména na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku. Mohou být doprovázeny přívalovými dešti, krupobitím a ojediněle rovněž nárazovým větrem o rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Ilustrační foto

Článek

I v neděli k nám bude proudit velmi teplý vzduch od jihozápadu. Odpolední maxima se tak dostanou až 35, na jihovýchodě republiky až k 38 stupňům Celsia.

„Během nedělního odpoledne a večera bude přes naše území přecházet studená fronta, na které se budou místy vyskytovat silné a velmi silné bouřky, doprovázené ojediněle nárazy větru kolem 90 kilometrů v hodině, přívalovým deštěm a kroupami. Pravděpodobnost velmi silných bouřek je nejvyšší později odpoledne a večer ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku,” upřesnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Jak meteorologové upozornili, srážky budou mít spíše lokální charakter a na jihovýchodě území  tak bude i nadále sucho. Z tohoto důvodu nepomine riziko vzniku požárů.

Bouřky přicházejí od západu, odpoledne potrápily například Německo nebo Polsko. V obci Szczutowo v Mazovském vojvodství museli záchranáři evakuovat 750 lidí ze stanového kempu poté, co v něm bouře polámala stromy a poničila stany i auta. Ve Velkopolském vojvodství na západě země silný vítr strhl střechy z několika domů. Vydatný déšť na mnoha místech Polska zaplavil místní komunikace.

Vlna bouřek přeruší horké  počasí, které ve střední Evropě v uplynulých dnech panovalo.

Trápí i jih Evropy trápí. V Římě teploty po celý týden sahaly je 40 stupňům, více než 35 stupňů je ve Španělsku, Řecku a některých balkánských státech.

Reklama

Výběr článků

Načítám