Hlavní obsah

Velký pátek státním svátkem nebude, rozhodli poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Velikonoční Velký pátek se zatím nestane státním svátkem, a počet volných dnů se tedy nerozšíří. V úterý o tom rozhodla Sněmovna, která zamítla senátní návrh na ustavení Velkého pátku svátkem.

Článek

Senátoři v novele také neúspěšně navrhovali vypustit Mezinárodní den žen (MDŽ) ze seznamu významných českých dnů. Ten měl být zrušen, přestože je pracovní.

Ministr vnitr Langr se již loni řekl, že jestliže Česko má 13 státních svátků nebo volných dnů, při přijetí dalšího nutné myslet i na to, že se má pracovat. Odpůrci novely se přidávali k ministrovi. Při projednávání návrhu v Senátu vyčíslili ušlý zisk hospodářství na 20 miliónů až jednu miliardu korun.

Hlavním důvodem pro rozšíření státem uznaných svátků bylo podle autorů novely křesťanský význam Velkého pátku, který připomíná obětování Ježíše Krista.

Mezi nynější státní svátky patří 1. leden (Den obnovy samostatného českého státu), 1. květen (Svátek práce), 8. květen, (Den vítězství), 5. červenec (Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje), 6. červenec (Den upálení mistra Jana Husa), 28. září (Den české státnosti), 28. říjen (Den vzniku samostatného československého státu) a 17. listopad (Den boje za svobodu a demokracii). Dny pracovního klidu jsou dále Velikonoční neděle a pondělí a tři vánoční svátky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám