Hlavní obsah

Velká část hospod se chce změnit na nekuřácké

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně pražských hospod a restaurací, ale mnohem méně venkovských vylepí od 1. července nálepky oznamující zákaz kouření. Nabude totiž účinnosti novela antikuřáckého zákona, podle níž se musí vlastník daného zařízení sám rozhodnout, jestli kouření povolit či ne, a vyznačit to u vchodu příslušnou grafickou značkou.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Článek

Na otázku Práva, kolik zcela nekuřáckých zařízení v Česku od července bude, odpověděl v neděli prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Pavel Hlinka: „Podle mých informací bude za nekuřácké v Praze vyhlášeno přes padesát procent hospod a drtivá většina restaurací nejvyšší cenové skupiny. Naopak na venkově budou ještě mnoho let převažovat kuřácké hospody, do nichž se chlapi nechodí najíst, ale při cigaretě a pivu si zahrát karty.“

Přibylo by prý rozvodů

Kdyby se i ve venkovských hospodách zakázalo kouřit, jak se to snažil v parlamentu prosadit autor novely antikuřáckého zákona poslanec Boris Šťastný (ODS), zvýšila by se podle Hlinky rozvodovost.

„Chlapi by si místo hospody koupili domů pár lahváčů, zapálili si cigárko a relaxovali doma. Časem by si manželé šli pořádně na nervy. Výsledkem by bylo ještě více rozvodů a krach až pětiny hospod,“ prohlásil Hlinka.

Naopak v restauracích vyšší úrovně již dnes většina kuřáků akceptuje, že si během večeře nezapálí. Běžné to podle asociace brzy bude v těch lepších restauracích i na venkově.

Foto: Právo

Podobně, jak k tomu v ČR došlo v hotelech, kde dříve bývalo nejméně jedno patro kuřácké, a teď se tam často nesmí kouřit vůbec.

„I bez zákona o tom rozhodli sami hoteliéři. Hosté to většinou akceptují, protože nechtějí pobývat v zakouřeném prostředí,“ konstatoval Hlinka.

Přestože novelu schválil parlament už loni v létě, vlastníci restaurací, hospod a barů dostali téměř rok na přípravu nezbytných opatření. Novela totiž připouští i stavebně oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky, což je pro majitele, kteří se k tomu rozhodnou, poměrně nákladná a časově náročná záležitost.

Anketa

Přivítali byste, kdyby se restaurace změnily na nekuřácké?
Ano, kouř mě obtěžuje
77,8 %
Ne, k restauraci či kavárně cigareta patří
22,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12728 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám