Hlavní obsah

Velitel NATO žádal Picka o instruktory do Afghánistánu

Právo, Jiří Roškot

Velitel NATO James Stavridis požádal náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka o nové vojenské instruktory pro afghánské síly. Stavridis to sdělil Právu na pondělní tiskové konferenci.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě (SACEUR) James Stavridis s náčelníkem generálního štábu Vlastimilem Pickem

Článek

„Cesta k úspěchu v Afghánistánu vede přes výcvik národních afghánských sil,“ řekl admirál s tím, že výsledky, kterých čeští vojáci dosahují, jsou skvělé.

Admirál řekl, že když informuje o situaci v Afghánistánu, používá při prezentaci i fotografii českého vojenského instruktora při výcviku afghánského vojáka.

Na otázku, co v případě, že Sněmovna neschválí navýšení českého kontingentu v Afghánistánu o 55 vojáků, generál Picek řekl, že s admirálem posoudili, jak zvýšit český příspěvek v rámci stávajícího kontingentu.

Podle Picka s ním jednal Stavridis i o možnosti, že by Sněmovna nezvýšila počet nasazených vojáků a Afghánistánu, a zvažovali, jak by Češi mohli více pomoci spojeneckým silám i za současného stavu kontingentu.

Stavridis dodal, že otázka posílení kontingentu dalšími 55 vojáky je vnitřní záležitostí České republiky.

Na Stavridise také učinila dojem restrukturalizace české armády, praktické zkušenosti by se podle něj mohly využít u podobných projektů v dalších zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám