Hlavní obsah

Věk odchodu do důchodu nebude vyšší než 65 let

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet se v pondělí shodl, že se nezvýší důchodový věk nad 65 let. Premiér Andrej Babiš (ANO) naopak uvedl, že Česká republika bude čím dál úspěšnější a bohatší, a tudíž je spíše snahou věk pro odchod do důchodu snížit.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová

Článek

„Česká republika bude stále úspěšnější a bohatší. Snahou naopak je, aby se důchodový věk výhledově snížil,“ sdělil na pondělní tiskové konferenci premiér.

Babiš tím reagoval na pondělní jednání kabinetu. Na tom se ministři zabývali zprávou ministerstva práce a sociálních věcí, podle které se penzijní systém, tak jak je dnes nastavený, propadne do deficitu.

Délka života ve zdraví je stejná 

Podle ministryně práce a sociálních věci nelze ale zvýšit věk pro odchod do důchodu hned z několika důvodů. „Zvedá se nám sice věk dožití, ale délka života ve zdraví zůstává stejná,“ sdělila důvod Maláčová (ČSSD).

Podle ní mají také lidé ve věku 55 plus problém se strukturální nezaměstnaností. Dalším problémem je podle Maláčové také fakt, že dnes odchází hodně lidí do předčasného důchodu.

Podle ministryně práce a sociálních věci je také český důchodový systém podfinancovaný. „Do důchodového systému dáváme něco kolem osmi procent hrubého domácího produktu, zatímco průměr ve vyspělých zemích je 12 procent,” odůvodnila Maláčová.

Reklama

Výběr článků

Načítám