Hlavní obsah

Za dramatický nárůst počtu nehod prý mohou jen strojvedoucí a výpravčí. Šéf ČD selhání systému nepřipouští

Praha
Aktualizováno

Vedení Českých drah (ČD) ve středu projednávalo problém s přibývajícím počtem železničních nehod na různých místech v Česku. Nehody nespojuje žádný společný jmenovatel, systém funguje dobře a selhal lidský faktor, řekl po jednání šéf ČD Miroslav Kupec.

Záznam: Briefing po jednání vedení Českých drah k incidentům na železniciVideo: ČTK

 
Článek

V posledních dnech bylo podle Kupce provedeno 300 kontrol, jež prý potvrdily, že je systém nastaven dobře. Nelze podle něj ale v současnosti odhalit strojvedoucí, který by po odjetí směny pro jednoho dopravce nastoupil na další směnu u konkurence. „Všechny události důkladně vyšetřujeme. První výsledky nicméně ukazují, že se nejedná o žádnou systémovou chybu v provozních pravidlech Českých drah nebo české železnice,“ zdůraznil Kupec.

„Mimořádné události nemají společného jmenovatele. Nejde o věk strojvedoucího, ani o délku praxe, ani o délku směny nebo odpočinku strojvedoucího,“ řekl Kupec.

„Události jsou nahodilé a ve všech případech se jedná o selhání práce strojvedoucího a výpravčího,“ dodal Kupec.

Havárie na železnici se staly v předešlých dvou týdnech hned ve třech krajích. Naposledy se v úterý srazily vlaky v Brně. Při nehodě u hlavního nádraží se zranilo 23 lidí. Podle vyšetřovatelů jeden ze strojvedoucích vjel na kolej, kde neměl co dělat.

Srážka vlaků v BrněVideo: Michal Šťastný, Právo

Záchranáři zasahovali u havárie na kolejích rovněž v pondělí, kdy se mezi stanicemi Ronov nad Doubravou a Žleby na Chrudimsku srazil osobní vlak s nákladním. Incident si vyžádal dva středně těžce zraněné cestující.

K výčtu nehod patří ještě dvě havárie ze středy minulého týdne, které se staly na Vysočině: ráno vrazila posunovaná lokomotiva, která projela červenou, do vlaku v Havlíčkově Brodě, po poledni se pak srazily vlakové soupravy v Jihlavě.

Srážku posunovaných lokomotiv řešili také v sobotu 23. února v Českých Budějovicích. Při nehodě se nikdo nezranil a vznikla jen hmotná škoda. Příčinou byla technická závada.

Reklama

Výběr článků

Načítám