Hlavní obsah

Vedení ČSSD doporučilo svým poslancům podpořit vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsednictvo ČSSD doporučilo svým poslancům, aby při úterním hlasování sněmovny o důvěře podpořili koaliční vládu. Prohlásil to šéf strany a premiér Vladimír Špidla. "Věřím, že poslanecký klub bude jednotný," dodal.

Foto: Josef Zajíc

Orientační sprint je náročná disciplína.

Článek

Usnesení podpořilo 23 členů předsednictva, proti nebyl nikdo, jeden se zdržel. Špidla ale prohlásil, že si nevšiml, kdo to byl. Hlasování o důvěře navrhl Špidlův kabinet proto, že vládní koalice svou nejednotností umožnila čestnému předsedovi ODS Václavu Klausovi obsadit funkci prezidenta republiky.

O rekonstrukci ani slovo

Špidla se na tiskové konferenci vyhýbal jakékoli diskusi na ožehavá politická témata, tedy na případnou rekonstrukci vlády. Uvedl, že předsednictvo ČSSD je pouze stranický orgán, který o takových věcech nejedná. "Spekulace nekomentuji," řekl. Kuloárové informace ale hovoří o tom, že by až čtyři ministři za ČSSD mohli kabinet opustit.

Stejně tak odmítl debatovat o situaci v poslaneckém klubu ČSSD, jehož vedení tento týden rezignovalo. "Vzali jsme to na vědomí a dál je to už věc klubu," prohlásil předseda strany. Popřel také spekulace o dramatické situaci uvnitř ČSSD. "Největší napětí začíná pomalu pomíjet a je čas na stabilizaci," řekl.

"Dostál přijde"

Špidla předpokládá, že při úterním hlasování o důvěře bude přítomnost poslanců ve vládním táboře stoprocentní. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach sice uvedl, že koalice bude zřejmě kvůli zdravotnímu stavu postrádat ministra kultury Pavla Dostála (ČSSD), premiér si to ale nemyslí. "Pavel Dostál přijde," prohlásil. Pro případ, že by přeci jen nemohl, věří, že se s některým z opozičních poslanců dohodne, aby nehlasoval, a poměr sil ve sněmovně se tak zachoval.

Reklama

Související články

ČSSD rozezlila Špidlova sólo akce

Řadu poslanců ČSSD, kteří v minulé době patřili ke stoupencům různých názorových skupin, po vystoupení premiéra a šéfa soc. dem. Vladimíra Špidly, v němž...

Celé vedení poslanců ČSSD složilo funkce

Krize, která vypukla v ČSSD po nezvolení prezidentského kandidáta vládní koalice Jana Sokola, má první oběti. Na své funkce v úterý rezignovalo kompletní...

Výběr článků

Načítám