Hlavní obsah

Vedení ČSSD doporučilo Dienstbierovu kandidaturu do Senátu

Právo, jov

Širší vedení ČSSD, předsednictvo, jednomyslně doporučilo na svém pátečním jednání v Lidovém domě kandidaturu pražského zastupitele Jiřího Dienstbiera v doplňovacích volbách do Senátu na Kladensku. Definitivně se bude o Dienstbierově kandidatuře rozhodovat příští čtvrtek na jednání špiček středočeské ČSSD. Jde o hodně, soc. dem. se bude ve volbách snažit obnovit většinu v horní komoře.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

Doplňovací volby na Kladensku se konají kvůli úmrtí prvního polistopadového ministra zahraničí a senátora Jiřího Dienstbiera. Úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka po jednání předsednictva informoval na tiskové konferenci, že bylo jednomyslně přijato usnesení, ve kterém širší vedení strany doporučilo středočeské buňce schválit Dienstbierovu kandidaturu.

Dienstbier by podle Sobotky mohl být klíčovým kandidátem se silnou morální integritou. Zastupitel hlavního města, odpůrce velké koalice s ODS, podle stranického lídra ztělesňuje hodnoty soc. dem.

ČSSD potřebuje v doplňovacích volbách uspět, protože úmrtím Dienstbierova otce přišla o většinu 41 hlasů v 81členném Senátu. „Potřebujeme obnovit naši většinu v Senátu,“ konstatoval Sobotka.

Bude se hlasovat v tajné volbě

Předseda středočeské ČSSD Richard Dolejš prohlásil, že bude příští týden ve čtvrtek na jednání krajského výkonného výboru (KVV) prosazovat doporučení schválit Dienstbierovu kandidaturu. O té se bude hlasovat v tajné volbě.

Dienstbier je připraven se do klání o Senát zapojit. „Rozhodl jsem se přijmout kandidaturu v případě, že příští čtvrtek získám důvěru KVV,“ sdělil. Předsednictvo soc. dem. přitom schválilo širší okruh kandidátů, kteří by se mohli o Senát utkat. S nimi bude Dienstbier ve čtvrtek soupeřit, je ovšem jasným favoritem.

Dalšími zvažovanými jmény kandidátů soc. dem. do Senátu jsou třeba první náměstek kladenského primátora Zdeněk Syblík, šéfka kladenské nemocnice Kateřina Pancová nebo ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek.

V barvách ODS bude v doplňovacích volbách bojovat primátor Kladna Dan Jiránek. TOP 09 s hnutím Starostové a nezávislí vysílají do klání starostu Kmetiněvsi Luďka Kvapila. Za sdružení Lepší Kladno bude kandidovat stomatolog Karel Protiva.

Komunisté zvažují do souboje znovu nasadit starostu Drnku Zdeňka Levého. První kolo voleb do horní komory na Kladensku se uskuteční 18. a 19. března, tedy ve stejné dny, kdy se uskuteční sjezd ČSSD v Brně.

Anketa

Měla by ČSSD Jiřího Dienstbiera určit za svého kandidáta do Senátu?
Ano
85,6 %
Ne
14,4 %
Celkem hlasovalo 1186 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám