Hlavní obsah

Véčkaři si za předsedu zvolili staronového šéfa Johna

Právo, Jan Rovenský
Praha
Aktualizováno

Bez překvapení skončila po čtyřech dnech internetová volba lídra Věcí veřejných (VV). Staronovým šéfem véček se stal Radek John. Jeho vyzyvatelky - místopředsedkyně a šéfka klubu VV Karolína Peake a poslankyně Dagmar Navrátilová – neuspěly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radek John, Karolína Peake a Dagmar Navrátilová na brífinku po volbě šéfa VV.

Článek

Z 6225 ověřených véčkařů - celkem jich má strana 17 800 – nakonec hlasovala necelá polovina 2523. John při volbě získal celkem 1197 hlasů (47,4 procenta), druhá Peake 976 hlasů (38,7 procenta) a třetí Dagmar Navrátilová 350 hlasů (13,9 procenta).

Johnovou první místopředsedkyní se stane Peake, za řadové místopředsedy si vybral Navrátilovou, litvínovského starostu a poslance VV Milana Šťovíčka, teplický radní Tomáš Jarolím a místopředsedkyně strany a Sněmovny Kateřina Klasnová.

Pondělní volbu ještě musí schválit stranická konference, která bude tento víkend v Hradci Králové. John v pondělí zdůraznil, že případné personální požadavky adresované vládě Petra Nečase VV dají najevo právě až po víkendu.

„Volbu musí posvětit konference VV, všechna zásadní prohlášení si necháme na konferenci, teprve poté budeme řešit s koaličními partnery, jak má vypadat zastoupení VV ve vládě,“ uvedl John.

Personálie až po konferenci

John neupřesnil, zda VV budou chtít znovu obsadit post vicepremiéra v Nečasově vládě. Zdůraznil však, že pondělní volbou získal široký mandát. „Ostatní předsedové stran jsou voleni tři sta delegáty. Takto posíleni budeme vyjednávat s koaličními partnery,“ doplnil na dotaz Práva.

Podle Johna se vládní koalice dostane k projednávání personálií až na schůzce špiček ODS, TOP 09 a VV po konferenci. „Tento týden nebudeme řešit žádné personálie, budeme se snažit dovést do konce jednání o zdravotnické reformě,“ prohlásil John.

Nevelký zájem ověřených véčkařů podtrhl skutečnost, že strana ostatně čelí masivním odchodům. Ze 1700 členů jich na jaře zůstalo už jen 930.

Podle volebního manažera VV Pavla Dobeše se volby muselo zúčastnit nejméně deset procent ověřených véčkařů, tedy aspoň šest stovek véčkařů se speciálně ověřenými kódy. Na volbu průběžně dohlížely dvě notářky. Pouze jim IT firma, která volbu pro véčka organizovala, umožnila vstup do počítačového systému, doplnil Dobeš.

Na výsledek volby čekali i koaliční partneři ODS a TOP 09. Případnou rekonstrukci vlády a doplnění koaliční smlouvy plánuje premiér a šéf ODS Petr Nečas až po stranické konferenci VV.

Teprve pak véčka také chtějí oznámit, zda trvají na odchodu tří ministrů za ODS a TOP 09, aby výměnou ve vládě zůstaly. Pokud ji neopustí, navrhnou své kandidáty pro doplnění vlády, kde VV ztratily už dva ministry – Johna a Víta Bártu.

"TOP 09 se také nezbavuje Kalouska"

Bárta, jemuž se přezdívá faktický vládce VV, vzdal boj o předsedu a nedávno i místopředsedu strany. Nakolik však véčka bude ovlivňovat po zvolení nového vedení z pozadí, se ukáže. John byl často kritizován za to, že se jako maskot VV Bártou nechává řídit.

John v pondělí potvrdil, že Bárta bude hrát v jeho týmu zásadní roli. „Rozhodně se nezbavíme Víta Bárty jako vyjednavače,“ podotkl s tím, že TOP 09 se také nezbavuje prvního místopředsedy Miroslava Kalouska ve prospěch lídra strany Karla Schwarzenberga. „Každý, kdo je schopen obhajovat myšlenky VV je cenný a bude používán pro to, abychom prosadili maximum,“ dodal John.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám