Hlavní obsah

Ve čtyřech desítkách obcí skončilo volební finále nerozhodně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned ve čtyřech desítkách obcí skončilo druhé kolo prezidentské volby remízou. Miloš zeman i Karel Schwarzenberg v nich získali shodný počet hlasů. Byla naopak i místa, v nichž jeden či druhý z kandidátů dominovali. Zeman porazil svého soupeře o nejvyšší počet hlasů v obvodu Ostravě-Jih. Naopak Schwarzenberg dosáhl největšího úspěchu v Praze 4.

Foto: Petr Marek, Právo

Článek

K nejlidnatějším obcím, v nichž klání skončilo remízou, patřily Otovice na Karlovarsku. Z 394 voličů v nich hlasovalo pro Zemana i Schwarzenberga shodně 197 lidí. Podobně v Batňovicích na Trutnovsku získali oba duelanti po 185 hlasech. Také v Jiřicích u Moravských Budějovic podělilo 24 příchozích voličů oba finalisty rovným dílem. Pokud by takovým způsobem dopadly volby jako celek, konaly by se od začátku znova.

V Ostravě-Jih Zeman porazil Schwarzenberga o 17 301 hlasů. Zaznamenal tam také nejvyšší nárůst počtu hlasů proti prvnímu kolu. V druhém kole jich získal 30 660, to je 17 041 víc.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Naopak v Praze 4 získal vicepremiér o 21 713 hlasů víc než Zeman. Jeho podpora v obvodu vzrostla o 13 934 na 42 920 hlasů.

Zeman ztratil nejvíc hlasů proti prvnímu kolu v Litohošti na Pelhřimovsku, byť jich bylo jen šest. Schwarzenberg pak v Rodné na Táborsku, rozdíl v jeho zisku představovaly tři hlasy.

Procentuálně zaznamenal Zeman největší skok v obci Želivsko na Svitavsku, a to z nuly na 93,75 procenta. Naopak nejvíce, 7,5 procentního bodu, ztratil v Litohošti na Pelhřimovsku.

Schwarzenberg si procentuálně polepšil nejvíce v Okoři u Prahy, zhruba z 37 procent v prvním kole na 93 procent ve finále. Nejvyšší ztrátu zaznamenal v Rodné na Táborsku, rozdíl mezi koly činil asi čtyři procentní body.

Nejvyšší nárůst volební účasti zaznamenali komisaři v Železné Rudě na Klatovsku, a to skoro o 32 procentních bodů na téměř 92 procent. Na opačné straně pomyslného žebříčku byla obec Kováň na Mladoboleslavsku. V prvním kole tam přišlo k urnám asi 70,5 procenta voličů, ve druhém 31,1 procenta. V pěti desítkách obcí byla účast v prvním i ve druhém kole totožná.

Reklama

Výběr článků

Načítám