Hlavní obsah

Ve čtvrtek bylo pozitivních 22 školáků

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školou povinné děti ve věku mezi 6 a 15 lety nepatří ani po návratu do lavic mezi skupinu, kde by docházelo k zásadnějšímu šíření koronaviru a to navzdory tomu, že jde o relativně početné kolektivy, u nichž nelze očekávat dodržování veškerých opatření.

Článek

Ve čtvrtek se nákaza potvrdila u 22 dětí ve věku mezi 6 a 15 lety. Ze 190 ve čtvrtek odhalených případů to představuje necelých 12 procent.

Podobný podíl měla tato věková skupina na potvrzených případech v rámci populace až na dílčí výkyvy i v průběhu dubna a května. Současné denní přírůstky v této věkové skupině se počítají v desítkách případů. Vyšší čísla jsou většinou v pondělí, kdy se na školách testuje.

Musely být děti tak dlouho doma? Letos to určitě smysl mělo, tvrdí Dušek

Domácí

Jak plyne z dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), celková relativní pozitivita testů u žáků z období od 12. dubna, kdy se otevřely školky a 1. stupně základních škol, do konce května, se pohybuje okolo 0,038 procenta. Po týdnech postupně, až na výjimku, klesá.

I proto se šéf ÚZIS Ladislav Dušek domnívá, že současně s poklesem virové nálože v populaci postupně pozbyde smyslu i plošné testování, které žáci absolvují povinně jednou týdně. Rozhodování usnadní i konec školního roku a dvouměsíční letní prázdniny v červenci a srpnu.

Pediatr: Očkování dětí od 12 let může zachránit jejich zdraví

Domácí

Zda čeká žáky pravidelné testování i s počátkem příštího školního roku, ukáže vývoj epidemie i to, zda se do této věkové kategorie rozšíří možnost očkování. To je zatím zvažováno pro děti nad 12 let.

Epidemiolog Maďar popsal čtyři scénáře dalšího vývoje epidemie

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám