Hlavní obsah

Vazebně stíhaný soudce Havlín byl dočasně zproštěn funkce

Právo, har

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v pondělí rozhodl o dočasném zproštění soudce Ondřeje Havlína funkce. A to až do doby, než bude jeho trestní stíhání za korupci a další trestné činy pravomocně ukončeno. Právo o tom informovala mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín se sice před soudem zaklínal svou nevinnou, ale kárný senát ho potrestal snížením platu.

Článek

Ministr podle mluvčí rozhodnutí podepsal v pondělí a účinné bude v okamžik, kdy bude soudci, jenž nyní pobývá ve vazbě, doručeno. Čechová doplnila, že Havlín nevyužil možnosti a k řízení o zproštění funkce se nijak nevyjádřil.

Dočasné zproštění výkonu funkce pravděpodobně čeká i dalšího obviněného v kauze, státního zástupce Františka Fialu.

O osudu obviněného advokáta Karla Matějky a koncipienta Borise Štefla zase rozhoduje Česká advokátní komora, která již koncem února zahájila řízení o možném pozastavení výkonu advokacie a právní praxe.

Havlín, Fiala, Matějka, Štefl a další dva lidé čelí obvinění z nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, vydírání, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Policie stíhané podle informací Práva podezírá z toho, že se předem domlouvali na verdiktech v některých kauzách. Ve hře je prý i podezření na úniky informací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám