Hlavní obsah

Blažek přezkoumá podivnou kariéru obviněného soudce Havlína

Novinky, jas
Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) si chce posvítit na podivnou kariéru pražského soudce Ondřeje Havlína, který v sobotu skončil ve vazbě kvůli vyšetřování případu šesti lidí podezřelých z nepřímého úplatkářství, přijetí úplatku, vydírání, podvodu a zneužití pravomoci úřední osoby. Blažek rovněž doufá, že se soudce sám vzdá mandátu, pokud by tak neučinil, je připraven mu dočasně pozastavit výkon funkce.

Foto: Petr Horník, ČTK

Ředitel ÚOOZ Robert Šlachta (vlevo) a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS)

Článek

Havlín byl soudce již před listopadem 1989, v 90. letech působil jako velvyslanec v Bulharsku a Chorvatsku. Obě mise byly provázeny problémy. Po skončení diplomatické kariéry se Havlín znovu vrátil do taláru, kde měl podle informací České televize využívat své kontakty.

Podle informací ČT chtěl být Havlín přeložen z Obvodního soudu pro Prahu 2 na Vrchní soud v Praze a využíval k tomu své politické kontakty. Blízko měl podle ČT mimo jiné k významnému lobbistovi Miroslavu Šloufovi, dlouholetému spolupracovníkovi budoucího prezidenta Miloše Zemana. Blažek uvedl, že o Havlínově snaze o přeložení neví.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín se sice před soudem zaklínal svou nevinnou, ale kárný senát ho potrestal snížením platu.

Ostuda v Bulharsku

Prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník uvedl, že se soudce Havlín poté, co s ostudou skončil na pozici velvyslance v Bulharsku, neměl do justice vracet.

Loni v květnu byl Havlín kárným senátem potrestán snížením platu o deset procent na půl roku. Měl se pokoušet ovlivňovat kolegyni v rozhodování o případu Jana Harangozza, který se týkal řízení v opilosti. Harangozzo figuroval i v případu ústeckého konkurzního soudce Jiřího Berky.

Blažek věří, že Havlín "bude mít tolik rozumu", aby se vzdal funkce. "Osobně doufám, že se funkce vzdá sám," uvedl ministr s tím, že již zahájil řízení, na jehož základě by byl Havlínovi dočasně pozastaven výkon funkce.

Stopku může dostat i státní zástupce

Návrh na pozastavení výkonu funkce by mohl padnout i v případě státního zástupce Františka Fialy, který v kauze rovněž figuruje.

"Byl bych raději, kdyby mi návrh dal nejvyšší státní zástupce," uvedl Blažek s tím, že z hlediska "štábní kultury" by bylo lepší, kdyby si justice osvojila i podobně nepopulární kroky.

Někteří spolupracují, přiznal Šlachta

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ)  Robert Šlachta odmítl potvrdit informaci OVM, že se Havlín pod tíhou důkazů doznal. "Některé z osob spolupracují, uvedl pouze Šlachta. Nepotvrdil ani informace, že Havlín měl ambice zamířit na Vrchní soud, kde chtěl údajně využít své kontakty.

Policisty nicméně podle Šlachty překvapil "klientelistický systém vazeb" celé skupiny. "Jejich síla nás zaskočila," přiznal Šlachta. Detaily prý s ohledem na nynější vyšetřování zazní až u soudu.

Šéf útvaru rovněž podotkl, že případ bylo s ohledem na ukotvení v justici bezpodmínečně nutné utajit, aby nedošlo k vyzrazení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám