Hlavní obsah

Korupce v justici: Obvinění zahlazovali třeba zákaz řízení

Lidé z justice, které minulý týden zadržela policie pro podezření z korupce, zahlazovali zejména trestné činy v dopravě. Jejich pachatelé platili například za to, aby nepřišli o řidičský průkaz.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín na archivním snímku

Článek

Informovala o tom Mladá fronta Dnes. Mezi obviněnými je soudce Ondřej Havlín nebo žalobce František Fiala. Právě tito dva se na dopravní agendu specializují.

Kriminalisté si z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 2, kde působil Fiala, odvezli materiály k desítkám případů. "Většina materiálů se týkala dopravních trestných činů," řekl deníku obvodní státní zástupce pro Prahu 2 Tomáš Bláha.

"Nejméně dvakrát jsme předkládali na ministerstvo spravedlnosti legislativní návrh, aby byla zrušena speciální místní příslušnost Obvodního soudu pro Prahu 2 pro věci v dopravě," sdělil MfD předseda pražského městského soudu Jan Sváček, který se proti soudci Havlínovi několikrát v minulosti postavil. Sváček chtěl, aby se dopravní trestné činy v Praze řešily stejně jako jinde v ČR u soudu, v jehož obvodu řidič čin spáchal.

Kromě Havlína a Fialy čelí trestnímu stíhání další čtyři lidé, z toho jeden advokát, jeden advokátní koncipient a dvě osoby, které stojí mimo justiční prostředí.

Anketa

Využili byste možnosti nechat si za úplatu zahladit dopravní přestupek?
Ano
36 %
Ne
64 %
Celkem hlasovalo 8489 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám