Hlavní obsah

Varianta omikron v Česku potvrzena

Aktualizováno

Liberecká nemocnice potvrdila první výskyt nové varianty omikron v Česku. Čeká teď ještě na potvrzení pozitivity v Národní referenční laboratoři, informovala Česká televize

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jde o ženu z Libereckého kraje, která se do Česka vrátila z Namibie přes Jihoafrickou republiku a Dubaj, je očkovaná a má lehký průběh nákazy.

„Před chvílí mi kolegové z genetiky a molekulární diagnostiky potvrdili, že po té sekvenační analýze s pravděpodobností přibližně 90 procent mohou potvrdit, že ta varianta omikron byla skutečně u té pacientky potvrzena,” řekl ČT mluvčí Krajské nemocnice Liberec, Václav Řičař.

Sekvenace a další analýzy v Národní referenční laboratoři by měly variantu omikron potvrdit s ještě větší pravděpodobností. „Předpokládám, že další zpřesnění bude v dalších desítkách hodin, pravděpodobně na začátku příštího týdne,” dodal.

Podezření na omikron v Česku. Žena byla v Namibii a cestovala přes JAR

Koronavirus

„Po sekvenaci nyní proběhne ještě bioinformatická kontrola kvality sekvence. Pouze v případě, že budou nalezeny v získané sekvenci problémové úseky, provede NRL konfirmační vyšetření, jehož výsledek by pak mohl být k dispozici koncem příštího týdne. První předběžná analýza však naznačuje, že resekvenace pravděpodobně nebude třeba,” napsala Novinkám tisková mluvčí Státního zdravotního ústavu Štěpánka Čechová.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová už předtím uvedla, že žena nakažená omikronem cestovala ve skupině několika lidí z Česka. Další z nich jsou ze Středočeského a Olomouckého kraje a z Prahy.

Vedle spolucestujících hygienici podle Svrčinové zjistili už i rodinné kontakty ženy. Krajská hygienická stanici teď nyní nahlášené kontakty trasuje.

Vojtěch: Pokusíme se omezit import omikronu

„Budeme se snažit maximálně eliminovat rizikové importy z těch zemí, kde se nákaza šíří touto variantou více,” okomentoval potvrzenou nákazu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Pokud by se situace vyvíjela dynamicky, je připravena vláda podle Vojtěcha opatření upravit.

Reklama

Výběr článků

Načítám