Hlavní obsah

V Česku se poprvé objevila varianta koronaviru B.1.640 z Konga

Aktualizováno

Laboratoř Fakultní nemocnice Hradec Králové potvrdila u vzorku muže z Královéhradeckého kraje první výskyt další varianty koronaviru SARS-CoV-2 na území České republiky. Varianta označovaná jako B.1.640 byla potvrzena v laboratoři pomocí celogenomové sekvenace.

Foto: Rahmat Gul, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Vzorek byl u muže odebraný 29. prosince pro podezření na variantu omikron, k sekvenaci jsou připraveny ještě vzorky dvou příbuzných. Způsob nákazy u muže nyní prověřují hygienici,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička s tím, že sekvenační data byla poskytnuta Ústavu molekulární genetiky Akademie věd.

Varianta B.1.640 byla poprvé detekována v Republice Kongo v září 2021, odhalena byla od té doby v různých státech v necelých čtyřech stovkách případů, nejvíce jich je hlášeno z Francie. Podle dostupných dat se od té doby tato varianta příliš nerozšířila.

WHO rozlišuje u potenciálně nebezpečných variant koronaviru tři kategorie: znepokojivé varianty, varianty, jimž je třeba věnovat pozornost, a sledované varianty.

B.1.640 tedy spadá do třetí kategorie, společně se dvěma dalšími, zatímco omikron, který začíná převažovat ve stále větším počtu zemí, je v první kategorii.

Ve Francii zachytili novou variantu koronaviru

Koronavirus

Omikron přebírá otěže

Dominantní variantou se v ČR stává omikron. Jeho podíl mezi novými případy koronaviru tvořil ve středu podle hlášení laboratoří pro Národní referenční laboratoř Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 35 procent. V některých regionech může být i k 50 procentům, informoval ve čtvrtek SZÚ.

Před pár dny byla ve Francii objevena také varianta koronaviru B.1.640.2, která má více mutací na s-proteinu, tedy typickém koronavirovém hrotu, než omikron. Její původ sahá do afrického Kamerunu.

Sedmnáct variant, které WHO od začátku pandemie sledovala, vykazovalo krátkou životnost nebo se ukázaly jako málo nebezpečné a už jim není věnována zvláštní pozornost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám