Hlavní obsah

Vánoční kotlíková sbírka Armády spásy slaví 130 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Armáda spásy jako každoročně pořádá vánoční kotlíkovou sbírku. Letos slaví sbírka 130 let. Přispívat bude možné v několika českých městech.

Foto: Armáda spásy

Vánočníkotlíková sbírka Armády spásy

Článek

Lidé mohou podpořit příspěvkem komunitní práci s dětmi a mládeží, rodinami, seniory a osamělými lidmi.

Kdy a kde bude možné přispět?

  • Praha, u stanice metra Můstek, každý prosincový pátek od 12 do 16 hodin a v soboty od 10 do 15 hodin
  • Brno, od 1. do 22. prosince na ulici Česká
  • Havířov v obchodním domě Globus 3., 4., 17., 18., 21. a 23. prosince
  • Karlovy Vary, v obchodním domě Globus 20. až 22. prosince
  • Krnov, na vánočních trzích (pokud nebudou zakázány vládním opatřením)
  • Opava, na vánočních trzích
  • Přerov, na náměstí T. G. Masaryka 3., 4., 10., 11., 17. a 18. prosince
  • Šumperk, na křižovatce ulic Hlavní třída a Gen. Svobody 22. a 23. prosince
  • Kopřivnice, před komunitním centrem na ulici Francouzská 1181 po celou dobu adventu

„Získané finanční prostředky budou věnované práci s dětmi a mládeží, zejména na pořádání klubů, táborů či vedení hudebních a tanečních skupin. Dále na práci s rodinami, pro které pořádáme speciální akce a pobyty. Také na práci se seniory, a to konkrétně na kluby rozvoje a trénování paměti, čtenářské kluby, vzdělávání seniorů, hudební kluby, pořádání výletů, doprovod na úřady či k lékaři,” uvedl Por. František Pekárek, národní ředitel sborové práce Armády spásy.

Druhý nejlepší výsledek v historii. V potravinové sbírce darovali lidé 410 tun zboží

Ekonomika

„Finance budou využity také na práci s potřebnými, kterým církev Armády spásy pomůže v tíživé životní situaci a může jim pomoci s vyhledáním a navázáním kontaktů na sociální služby. A v neposlední řadě se bude jednat o podporu odsouzených vězňů bez rodiny, konkrétně o zasílání balíčků s hygienickými potřebami a oblečením,“ pokračoval.

Vánoční kotlíková sbírka má svůj původ v události v roce 1891 v San Francisku, kdy důstojník Armády spásy postavil o Vánocích polní kotlík jako symbol jídla pro chudé. Veřejnost do něj mohla přispívat a financovala tak vánoční jídlo pro potřebné. Jídlo ten rok dostalo až 1000 lidí ve městě. Letos je tedy 130. výročí této iniciativy.

Nocleženka chrání lidi bez domova, lze jim ji koupit za 100 korun

Domácí

„Zakladatel Armády spásy William Booth vystoupil v Carnegie Hall, kde hovořil o práci Armády spásy a vyzýval veřejnost k podpoře. Řekl: „Měřítko, v jakém se budou moci naše záměry uskutečnit, záleží na veřejné podpoře.“ Proto věříme, že i v letošním roce se najde mnoho příznivců a podporovatelů. Tímto bychom chtěli poděkovat všem za jejich dary,“ dodal poručík František Pekárek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám