Hlavní obsah

Vítr a sníh komplikují dopravu v Česku, u Svitav uvízly v kopci kamiony

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Provoz na silnicích v České republice komplikuje v pátek silný vítr. Shazuje stromy a nafoukává na silnice čerstvý sníh, vznikají tak sněhové jazyky. Před silným větrem varovali meteorologové, v nárazech by mohl mít až 90 km/h, foukat bude až do večera.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Silničáři zavřeli úsek silnice I/34 mezi Poličkou a Svitavami. Kopec u Vendolí je nesjízdný. Auta musí jezdit přes Litomyšl. Na Vysočině se stalo velké množství dopravních nehod, především na silnicích nižších tříd na Třebíčsku a v okolí Jihlavy.

Na silnici I/14 u Jablonce na Jizerou na Semilsku spadl strom na autobus. U Nového Boru na Českolipsku zase najel jiný autobus do větve. Obě nehody se zřejmě obešly bez zranění. Padlý smrk na Semilsku ráno zablokoval i silnici I/10 před Harrachovem a jiný smrk silnici u Semil.

Na hřebenech Krkonoš napadlo za posledních 24 hodin téměř deset centimetrů sněhu a souvislá sněhová vrstva sněhu pokrývá i silnice nižších tříd nejen v Krkonoších, ale rovněž v Orlických horách, které se nesolí. Ve vyšších polohách si řidiči musí dát pozor na sněhové jazyky.

Meteorologové varovali před větrem a sněhovými jazyky

Počasí

Se sněhem musí řidiči počítat v okolí Hlinska, Lanškrouna, Ústí nad Orlicí, Poličky nebo Žamberka na Pardubicku. V oblasti Skutče, Hlinska a v Železných horách vznikají vlivem větru sněhové jazyky. Silnice I/11 mezi obcí Jablonné nad Orlicí a Červená Voda přes Suchý Vrch je sjízdná pouze se sněhovými řetězy.

V Jeseníkách si lidé musejí dát pozor při přejezdu Červenohorského sedla, kde je kluzká vozovka pokrytá sněhem, v jedné ze zatáček uvízl kamion. Zbytky rozbředlého sněhu byly ráno i na některých dalších silnicích v horských okresech Šumperk a Jeseník.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) uvedl, že vítr v pátek ráno dosahoval v Ústí nad Labem rychlosti bezmála 90 kilometrů v hodině. Foukat by mělo až do večera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám