Hlavní obsah

Vandalové opět zhanobili Památník obětem války nad Kořenovem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vandalové opět poškodili Památník obětem války na kopci Hvězda nad Kořenovem na Jablonecku. Insignie, původně řádu německých rytířů, a největší kamenný tlapatý kříž v Česku, září na pomezí Krkonoš a Jizerských hor do dáli jasně růžovou barvou.

Foto: Web kamera obce Kořenov, Právo

Posprejovaný památník

Článek

„Případ šetříme na základě trestního oznámení jako trestný čin poškození cizí věci,“ konstatovala liberecká policejní mluvčí Dagmar Sochorová. Areál novogotické rozhledny Štěpánka spravuje spolu s křížem doplněným symbolickými náhrobky s názvy okolních obcí Správa Krkonošského národního parku (KRNAP).

Pozdější symbol wehrmachtu a bundeswehru se naposledy stal terčem útoku v loni koncem srpna, kdy kříž zneuctily nápisy: Nazis raus a heslo španělských interbrigadistů No pasaran s přeškrtnutou svastikou.

Památník Rudé armády v Olomouci pomaloval sprejer hákovými kříži

Krimi

Monument sledovaný 24 hodin denně kamerou už v zimě 2019 neznámý pachatel pomaloval hákovými kříži a nápisem: Smrt neonacismu.

Starosta: Památníky by se ničit neměly

„Opravdu se k tomu už nebudeme vyjadřovat,“ odpověděl starosta Kořenova Luboš Marek (SLK) na otázku, jak dlouho kamerový záznam na radnici uchovávají. „Předchozí hanlivé nápisy jsme okamžitě odstranili a uděláme to znovu, pokud k něčemu takovému dojde. Kříž tam byl a bude dál. Památníky by se ničit neměly,“ reagoval v loni v srpnu Marek.

Foto: web kamera obce Kořenov, Právo

Posprejovaný památník na vrchu Hvězda.

Památník budil emoce německých antifašistů a české menšiny v tehdy česko-německém pohraničí od roku 1944, kdy byl za účasti župního šéfa NSDAP obergruppenführera SS Konrada Henleina (1898-1945) slavnostně odhalen.

Kříž s vytesanou svastikou pováleční revolucionáři rozstříleli trhavinou a svrhli z úbočí Hvězdy. Památník v roce 2011 obnovil spolek Jizeran, jenž symbolický hřbitov považuje za smíření prostých lidí, kteří trpěli stejným dílem.

Žádná renesance nacismu

„Nejde o renesanci nacismu. Obnova památníku demonstruje, že kdysi zde Němci a Češi žili vedle sebe. Vzájemně si pomáhali, protože v horách by jinak nepřežili,“ prohlásil jeden z představitelů spolku Jizeran.

Po nočním požáru chalupy v Jizerských horách zůstaly škody za čtyři miliony

Krimi

Žulový kříž dnes doplňuje dvojjazyčný Senekův citát Žít znamená bojovat (Zu leben heißt zu kämpfen) s důrazem na jedinečnost místa obnoveného z úcty k obětem válek. Památník považují jeho odpůrci za místo schůzek neonacistů, kde v den Hitlerových narozenin 20. dubna údajně hoří svíčky.

„Žádné informace o nacistických obřadech neexistují,“ tvrdí mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

Kříž obnovil Jizeran na 959 metrů vysoké Hvězdě zcela legálně, ačkoliv odpůrci památníků mluví o černé stavbě. „Památník stojí v souladu s právními předpisy, což potvrdil i liberecký krajský úřad,“ potvrdil koncem loňského srpna šéf stavebního úřadu v Desné na Jablonecku Aleš Nigrin.

Reklama

Výběr článků

Načítám