Hlavní obsah

Památník Rudé armády v Olomouci pomaloval sprejer hákovými kříži

Olomouc

Několik černých hákových křížů nakreslil sprejem neznámý vandal na památník osvobození Rudou armádou v Havlíčkově ulici poblíž centra Olomouce. Památník patří městu a olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO) v narážce na ruskou invazi na Ukrajinu označil čin za „nejpitomější způsob“ vyjádření odporu „vůči šílencovi z Moskvy“.

Foto: Milan Hradil, Právo

Hákové kříže nakreslil neznámý sprejer na spodní část památníku.

Článek

Případem se zabývá policie. „Šetříme to jako trestný čin poškozování cizí věci,“ řekla Právu policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Pachateli v případě dopadení a odsouzení hrozí šest měsíců až tři roky vězení.

Foto: Milan Hradil, Právo

Památník osvobození Rudou armádou na Havlíčkově ulici v Olomouci je jedním z prvních památníků svého druhu postavených v Československu po druhé světové válce.

Hákové kříže někdo nastříkal na spodní část památníku, který má tvar obelisku s šestihrannou základnou. Na vrcholu památníku je rudá pěticípá hvězda.

To už je přes čáru, reaguje slovenská policie na památník pomalovaný ukrajinskými barvami

Evropa

„Byl jsem se na to podívat a musím říct, že to je asi nejpitomější způsob, jak vyjádřit nějaký odpor vůči šílencovi z Moskvy. Kdyby tam někdo chtěl pověsit ukrajinskou vlajku, tak s tím nemám nejmenší problém,“ sdělil Právu Žbánek.

Další výdaje pro městskou pokladnu

Dodal, že město bude muset zajistit odstranění hákových křížů. „Jediným výsledkem tak je, že to městskou kasu bude stát nějaké peníze. Opravdu pitomější variantu a pitomější způsob, jak vyjádřit svůj názor, si dotyčný nemohl vybrat,“ doplnil primátor.

Před štamgasty velebil Hitlera, pak střílel z plynovky. Dostal 3,5 roku

Krimi

Památník z roku 1945 stojí na okraji Čechových sadů a je jedním z nejstarších československých děl ve stylu socialistického realismu. Je také jedním z prvních památníků osvobození postavených v Československu po druhé světové válce. Jeho autorem byl místní architekt Jaroslav Kovář mladší. Novodobou úpravu okolí památníku, která byla provedena v 70. letech minulého století, projektoval architekt Zdeněk Štefka.

Reklama

Výběr článků

Načítám