Hlavní obsah

ANO, komunisté a SPD podrželi Válkovou, odmítli řešit její spolupráci s justičním vrahem Urválkem

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v úterý na schůzi Sněmovny navrhovala, aby poslanci jednali o odvolání Heleny Válkové (ANO) z pozice zmocněnkyně vlády pro lidská práva. Podle Pekarové by měl pozici zastávat morálně silný a názorově konzistentní člověk s jasným postojem vůči lidským právům. Poslanci ANO, KSČM a SPD se o tom ale bavit odmítli.

Foto: Petr Horník, Právo

Helena Válková

Článek

„Nehodláme se smířit s tím, jak vláda aktuální situací řeší. Shodli se, aby se Válková nestala ombudsmanskou, ale souhlasili s tím, aby setrvala na postu zmocněnkyně. Chceme vyzvat vládu, aby Válkovou z této funkce odvolala,“ sdělila před jednáním Sněmovny Pekarová Adamová.

Komunistický prokurátor Urválek: Od justičních vražd až po záhadnou sebevraždu

Historie

Podle šéfky TOP 09 by měl funkci zastávat morálně silný člověk se silným vztahem k lidským právům. „Informace, které se v posledních dnech dozvídáme o minulosti Válkové, ale nasvědčují, že tyto kvality nemá,“ komentovala Pekarová Adamová.

Zařazení ale neprošlo. Poslanci ANO se postavili proti, komunisté a zákonodárci SPD se zdrželi. Na hlasování se můžete podívat zde.

Návrh Pekarové naopak podpořili poslanci ODS, Piráti, lidovci i STAN a většina ČSSD. „Nesouhlasíme s tím, jakým způsobem Válková zdůvodňovala své postoje a názory,“ řekl šéf KDU-ČSL Marek Výborný.

Válková čelí kritice kvůli svému článku z konce 70. let, pod kterým je podepsána spolu s komunistickým prokurátorem Josefem Urválkem. Ten figuroval v mnoha politických procesech z padesátých let, mimo jiné s Miladou Horákovou nebo Rudolfem Stránským.

Bylo mi jí líto. Babišovi ministři stojí za Válkovou a zlehčují její spolupráci s justičním vrahem

Domácí

Kandidatury na post ombudsmana se Válková sice vzdala, z Rady pro lidská práva ale odstoupit nemíní. Podporu má i u premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministrů za hnutí ANO, kteří se jí zastávají.

Reklama

Výběr článků

Načítám