Hlavní obsah

Válek: Respirátory začneme odkládat v polovině března

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu po jednání vlády oznámil, že respirátory od 13. března zůstanou povinné v MHD a ve zdravotních a sociálních zařízeních, ale možná také jinde, pokud se na tom vláda shodne s odborníky.

Válek: Zrušíme respirátoryVideo: ČTK

 
Článek

„Plánujeme, že od 13. března zůstanou respirátory v MHD, zdravotnických a sociálních zařízeních a diskutujeme i o některých hromadných akcích,“ oznámil Válek.

V MHD by bylo podle ministra ideální nechat opatření do konce března.

„Záleží, jaké bude počasí, to je jeden z parametrů, který musíme zhodnotit. Lidé ale v MHD jezdí dlouho, jsou těsně vedle sebe. V hromadné dopravě se respirační onemocnění šíří nejvíce,“ řekl ministr Novinkám.

Válek a jeho Velikonoce. Ministr nemůže dospat svátků bez omezení

Domácí

Respirátory bude ale i poté potřeba zachovat ve zdravotnických a sociálních zařízeních. „Nechci, aby pokračovala opatření, která většina lidí nedodržuje. To je nesmysl,“ doplnil.

Podle Válka tak bude jinde zřejmě povinnost zrušena. O opatření se bude ještě diskutovat s odborníky, vláda o něm bude tedy znovu jednat.

Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob následně pro Novinky upřesnil, že povinnost nosit respirátor určitě skončí v obchodech a dalších vnitřních prostorech. Zůstane jen v MHD a možná na některých hromadných akcích.   

Válek: Těšíme se na Velikonoce.Video: ČTK

Dříve podle něj respirátory sundat nemůžeme, protože situace ve zdravotních zařízeních stále není dobrá.

Již před příchodem na jednání vlády Válek novinářům řekl, že odkládání respirátorů bude postupné, nejdříve se dotkne hromadných akcí, například sportovních, zatímco nejdéle vydrží ve zdravotnických zařízeních. „Čím dřív to uvolníme, tím lépe,“ dodal.

Kromě toho kabinet ve středu rozhodl, že se od 1. března zruší omezení, které stanoví počet lidí na hromadných akcích. Ty tak budou moci navštěvovat lidé bez omezení.

Od března smí na akce neomezený počet lidí

Koronavirus

V březnu také budou mít všichni občané nárok na jeden PCR test na covid-19 hrazený ze zdravotního pojištění.

V současné době mají očkovaní lidé a děti k dispozici až pět testů měsíčně hrazených pojišťovnou. Zdarma jsou také pro klienty se žádankou od lékaře nebo hygieny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Reklama

Výběr článků

Načítám