Hlavní obsah

Válek chce kvůli nouzovému stavu omezit otevírací dobu přes Vánoce

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vánoční svátky patří mezi ty sváteční dny, kdy musí větší obchody zavřít, kvůli aktuálně platnému nouzovému stavu by ale zřejmě tato povinnost nyní neplatila. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) proto vládě v příštím týdnu navrhne, aby se otevírací doba obchodů opět omezila.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Nový ministr zdravotnictví Vlastimil Válek

Článek

„Chceme zavést opatření, která jsou nad rámec nouzového stavu. Navrhnu vládě omezit otevírací dobu obchodů do 12 hodin a zcela je uzavřít 25. prosince. Diskutoval jsem to s Hospodářskou komorou a takhle to navrhnu vládě,” řekl v sobotu Radiožurnálu Válek.

26. prosince se jeho návrh týkat nemusí, protože obchody budou stejně zavřené. Už totiž nebude platit nouzový stav. Zavřeno musí mít obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních.

Velké obchody stejně ale neplánovaly nouzového stavu využít a budou mít tak jako tak zavřeno.

Vláda nebude na svátky nic nařizovat, nejsme v komunismu, řekl Válek

Domácí

Fakticky ale nejde o žádné speciální opatření, pouze o zajištění platnosti zákona o státních svátcích, podle něhož musí ve vybraných pro stát významných dnech zavřít obchody s plochou větší než 200 m2.

V pátek si provozovatelé gastro zařízení stěžovali, že jim stát neřekl, jak se mají zachovat na Silvestra. Nevědí tedy, zda mají nakupovat nějaké zásoby, musí si také naplánovat služby. Na Silvestra už nebude platit nouzový stav a nová vláda ho prodloužit nehodlá. Restaurace tedy nebudou muset zavírat v deset hodin večer.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vlastimil Válek převzal úřad po Adamu Vojtěchovi.

„Vřele všem provozovatelům doporučuji neplánovat večírky. Pokud to uděláte, tak to vysoce pravděpodobně povede ke zhoršení situace v lednu a pak nás budou čekat velmi tvrdá opatření,” vzkázal jim v sobotu Válek. Současně ale řekl, že lidem nehodlá nic nařizovat.

Toto doporučení vydal i v souvislosti s očekávatelným rozšířením nakažlivější mutace omikron. Pokud se epidemická situace začne zhoršovat, je pak podle něj vláda připravena zavést tvrdá opatření.

„Nebojíme se zavést i velmi přísná opatření. Bude záležet na tom, jak se bude situace vyvíjet,” dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

Odborníci: Třetí dávku ne hned po covidu

Za listopad se covidem nakazilo 406 tisíc lidí, jen přibližně třetina z nich byla zároveň naočkovaná. Právě tato skupina teď naráží na dilema. Zpravidla jde...

Výběr článků

Načítám