Hlavní obsah

Vakcinologická společnost je pro prodloužení intervalů u očkování

Česká vakcinologická společnost navrhuje upravit interval mezi první a druhou dávkou vakcíny proti covidu-19. U očkovacích látek Comirnaty od firem Pfizer/BioNTech a Moderna může podle nich být až šest týdnů.

Foto: archiv, Právo

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek

Článek

V současné době je u Comirnaty druhý termín přidělovaný podle informací na webu ministerstva zdravotnictví zhruba po 21 dnech a u Moderny po 28 dnech. U AstraZeneca by měl zůstat interval 12 až 13 týdnů. Na nové doporučení v sobotu na Twitteru upozornil předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

Odborná společnost se vyjádřila také k očkování těhotných a kojících žen. „Covid-19 může zvyšovat riziko předčasného porodu,” uvádí stanovisko.

Zvýšené riziko vážného průběhu covidu-19 mají i kojící. Dosud byly ženy těhotné a kojící z očkování vyloučeny, protože nebyly zařazené do studií pro testování vakcíny a dostupná data neumožňovala posoudit jejich bezpečnost a účinnost pro tuto skupinu.

AstraZeneca sníží Evropě dodávky vakcín o 73 procent

Domácí

Studie na zvířatech ale podle vakcinologů neprokázaly škodlivý vliv na těhotenství a žádné potíže neměly ani ženy, které otěhotněly, když byly zařazené do testování vakcíny v průběhu klinických studií. K očkování těhotných s dalším zdravotním nebo profesním rizikem souvisejícím s covidem by podle stanoviska odborné společnosti měli lékaři přistupovat po individuálním zvážení prospěchu a rizika vakcíny. Podobné posouzení doporučují i u kojících, po očkování není důvod kojení přerušit.

Vakcinologové také potvrzují, že očkovat lze i chronicky nemocné, jimž při nákaze hrozí riziko závažného průběhu. Patří mezi ně například lidé s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, astmatem, plicními nebo jaterními onemocněními nebo stabilizovanými infekcemi, jako je HIV nebo lidé užívající léky na snížení imunity a s autoimunitními nemocemi.

Vláda do konce března spustí očkovací kampaň. Má stát přes 50 milionů

Domácí

Přesná doba, po kterou funguje imunita po prodělání nemoci covid-19, zatím není podle odborníků známá. Očkování se nepodává lidem, kteří byli pozitivní v posledních 90 dnech. Podle stanoviska odborné společnosti jsou podle dostupných údajů opakované infekce s příznaky málo pravděpodobné ještě tři až šest měsíců po prodělání covidu. Očkování by podle vakcinologů mělo být až o tři měsíce odložené u lidí, kteří při léčbě covidu-19 dostali plazmu vyléčených nebo lék založený na monoklonálních protilátkách jako bamlanivimab nebo regeneron.

„Důvodem odložení očkování je zabránění možné interference léčby protilátkami s imunitní odpovědí vyvolanou vakcínou,” uvedli.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám