Hlavní obsah

Vakcína koronavirus nezpůsobí, vyvrací Blatný dezinformace

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) měl na páteční tiskové konferenci i proslov k dezinformacím, jež se objevují v souvislosti s koronavirem či vývojem vakcíny. Ministerstvo je chce začít aktivně vyvracet v rámci informační kampaně.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Jednou ze třech nejčestnějších dezinformací je podle Blatného tvrzení, že vakcína proti koronaviru nebude účinná, protože se vyvinula za krátkou dobu. Virus, o kterém je řeč, ale patří podle ministra k těm, kterými se už v minulosti odborníci zabírali.

„Bylo možné proto při vývoji využít těchto znalostí,“ uvedl Blatný.

Vakcínu proti chřipce letos dostal každý, kdo chtěl

Domácí

Jako další fake news označil tvrzení, že vakcína způsobuje nemoc samotnou. „Vakcíny proti covid neobsahují celý virus, který by se mohl množit a nakazit tak člověka. Vakcína tak nemůže vyvolat virus covid-19,“ upozornil.

Vymezil se také vůči tomu, že by měla být vakcína nebezpečná, a že proto ji stát distribuuje všem a zadarmo.

„To je úplná konspirační teorie, která vyvolává strach a paniku. Vakcína prochází rozsáhlými klinickými testy, které by odhalily případné nežádoucí účinky ještě před uvedením na trh,“ řekl.

Pfizer nestíhá, do konce roku dodá jen polovinu slibovaných dávek vakcíny

Zahraniční

Vakcína je podle ministra důležitá hlavně kvůli tomu, že jako jediná může epidemii zastavit. Předpokládá se, že až bude schválená a k dispozici, první lidé by mohli být naočkováni začátkem příštího roku.

Blatný také uvedl, že od pondělí budou menší informační kampaně ministerstva zdravotnictví v některých televizích, rádiích a tisku vyvracet dezinformace o covidu-19. Velká kampaň, na kterou úřad dostal od vlády 50 milionů korun, začne až příští rok, protože se vybírá zhotovitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám