Hlavní obsah

Václav Klaus mladší opouští PORG. Mecenáši Romanovi chtěl vrátit všechny sponzorské dary

Právo, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ředitel Prvního obnoveného reálného gymnázia (PORG) Václav Klaus mladší v pátek rezignoval na post ředitele školy a opouští ji. Uvedl to v pátek server Týden.cz. PORG patří mezi špičková gymnázia v zemi a Klaus ho opouští po 15 letech. Odchází kvůli sporům s hlavním mecenášem a předsedou Správní rady PORG Martinem Romanem, bývalým šéfem ČEZ.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Václav Klaus mladší na archivním snímku

Článek

„Měli jsme rozpory ohledně dalšího pedagogického směřování školy a podobné věci,“ vysvětlil Klaus Právu, proč se na jednání správní rady rozhodl vzdát funkce.

Na webu školy upřesnil, že se s Romanem nepohodl také v otázkách ohledně úrovně školy, hodnocení pedagogických pracovníků nebo náborových akcí.

Na správní radě ještě podle svých slov navrhl vrátit Romanovi všechny sponzorské dary i s úroky a eliminovat tak jeho vliv na chod školy. Byl ale odmítnut.

„Já jsem pouhý zaměstnanec, kdežto on ovládá správní radu i zřizovatele. Zbývala možnost, že bych zachoval status quo, ale to jsem nechtěl, takže nakonec došlo na poslední variantu,“ popsal své rozhodnutí Klaus.

Další angažmá nemá

Podrobnosti sporu už ale nechtěl rozebírat. „Za svou prací v uplynulých letech si stojím, ale nebudu to sám nijak vychvalovat. Jestli bude teď ta škola lepší, to už musí obhajovat někdo jiný,“ uvedl.

Nyní se chystá, že si od řídících funkcí odpočine. Dostal už prý nabídku od ředitele Gymnázia Jana Keplera, aby tam učil matematické semináře. Plánuje také napsat další knihu, učebnici matematiky pro páté třídy.

Agentuře ČTK řekl, že jiné angažmá zatím nemá. „Zatím nic nemám, pojedu na hory a budu přemýšlet, co dál,” řekl. Ve funkci ho nahradí dosavadní šéfka PORG Ostrava Dagmar Dluhošová.

Roman Klause ocenil

„Václav Klaus během téměř 17 let lvím dílem přispěl k tomu, že je PORG dnes nejlepší školou v České republice. V průběhu těchto let odvedl obrovský kus práce jako ředitel i jako pedagog. Rozhodnutí spolupracovat s ním při budování nových bilingvních škol Nový PORG a PORG Ostrava bylo jednoznačně skvělým krokem. Patří mu za to díky nás všech, rodičů, studentů i pedagogů. Rozumím ale tomu, že 17 let je na vrcholnou manažerskou pozici opravdu dlouhá doba, a chápu jeho motivy i touhu po změně,“ komentoval v tiskové zprávě Klausovo rozhodnutí Roman.

Roman věnoval PORG sto miliónů korun v roce 2007, které zřizovatel využil na stavbu zmíněných dvou škol.

Blízko měl Roman k rodině Klausových i v samotném ČEZ, kde jako manažer pracuje Václavův bratr Jan Klaus. ČEZ vedl z postu generálního ředitele od roku 2004 do roku 2011. Poté stanul v čele dozorčí rady. Z firmy definitivně odešel až loni v říjnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám