Hlavní obsah

Zálezlicím, symbolu povodní z roku 2002, hrozí protržení hráze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mělník

Zálezlicím na Mělnicku hrozí protržení hráze a opakování ničivých povodní z roku 2002. Místní část Kozárovice je celá připravuje evakuaci zbytku obce. Zatím však není úplně jasné, jestli tato situace nastane.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Provizorně postavená hráz v Zálezlicích se podle starosty začíná protrhávat.

Článek

"Začínáme se bát, ta situace je opravdu hrozná. Voda pořád stoupá," řekl starosta Jiří Čížek, který neustále zvedá telefony a zároveň jezdí kontrolovat kritická místa v obci. Podle starosty hrozí protržení hráze, která chrání samotné Zálezlice.

"Snažíme se udržet provizorně postavenou hráz, která se však začíná kvůli velkému tlaku protrhávat. Ten tlak vody je větší než jsme čekali," dodal Čížek. Vedení už informovalo obyvatele v SMS zprávě, aby měli připravené nejnutnější věci k opuštění domovů. Voda má podle informací obecního úřadu ještě stoupat, protože se zvýší hladina soutoku Labe a Vltavy.

Z obce vede pouze jedna úniková cesta a někteří lidé chodí na úřad oznamovat, že opouštějí obec dobrovolně. "Není na co čekat. Byla jsem tady v roce 2002 a vím, co voda dokáže udělat," řekla Dagmar Študentová, která odjela pryč se svojí dcerou.

Starosta měl nedostatek informací 

Evakuace obyvatel z části Kozárovice začala už v neděli. Pět lidí nechtělo domovy opustit a zůstali v nich na vlastní nebezpečí. Podle Čížka ale dnes zavolali, že situaci nezvládnou, a tak jim ze zatopené části pomáhali hasiči na motorovém člunu. Podle Čížka tam nakonec zůstalo víc lidí, údajně kolem 14.

Starosta si také stěžuje na nedostatek informací o povodňové vlně, které navíc dostává pozdě. "Kdyby nám řekli už v neděli ráno, že bude takový průtok a připravte se na takovou výšku hladiny, tak jsme jezdili od neděle a připravili jsme se," zdůraznil Čížek.

Podle něj se situace na řekách vyostřila až v pondělí ráno a auta už nemohou navážet materiál na hráz do míst, která začínají propouštět. "Připadám si vysloveně jako lhář, i když vím, že za to nemůžu," uzavřel Čížek, který místním slíbil, že letos bude obce před velkou vodou uchráněna.

Zálezlice se staly symbolem povodní v roce 2002. Tenkrát tady spadlo 121 domů a hospodářských stavení. Voda kromě toho poničila třeba rozvody elektřiny, pouliční osvětlení, silnice, kanalizaci, čističku, vodovod nebo fotbalový stadion. Škody se vyšplhaly přes 200 miliónů korun. Od té doby se obec v podstatě celá znovu obnovila a zaznamenala nárůst obyvatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám