Hlavní obsah

V týdnu se dočkáme sluníčka, bude hodně nad nulou

Novinky, val
Praha

Počasí v tomto týdnu bude jako na houpačce. Napřed vysoké teploty spolu s dešťovými srážkami způsobí plískanice, pak se ve středu obloha projasní až na polojasno. O víkendu by však opět mělo přijít ochlazení s občasnými sněhovými přeháňkami. Novinkám to řekla Dagmar Honsová z Meteopressu.

Foto: Petr Horník, Právo

Sníh bude roztávat celý pracovní týden a ve všech polohách.

Článek

Odtávání víkendových nánosů sněhu je v plném proudu, jen od neděle do pondělního rána roztálo například v Praze až 12 centimetrů sněhu a podle Honsové můžeme odtávání sněhu očekávat ve všech polohách až do konce pracovního týdne. „Hlavně teď zpočátku k nám proudí vlhčí a teplejší vzduch od jihovýchodu,“ doplnila meteoroložka.

Na Moravě a ve Slezsku již podle ní byly v pondělí vyhlášeny první povodňové stupně, počasí však prý nebude nakloněno záplavám. „Meteorologická situace vypadá velmi dobře, protože během týdne neočekáváme trvalé a vydatné srážky,“ upřesnila.

Až do středy plískanice

V pondělí proto bude zataženo a mlhavo s deštěm nebo přeháňkami. Ty mohou být pouze na vrcholcích hor smíšené. První den nového týdne bude zároveň jeho nejteplejším dnem, v maximech naměříme 4 až 8 stupňů Celsia.

Podobné bude počasí také v úterý, kdy v ranních minimech naměříme 2 až -2 stupně, v odpoledních maximech to bude 1 až 5 stupňů v Čechách a až 7 stupňů na Moravě. Ráno by si řidiči měli dát pozor na náledí a sníženou dohlednost.

Tlaková níže, která v sobotu způsobila přívaly sněhu, bude slábnout ve středu a ztratí vliv na Českou republiku. I tak bude v tento den ještě oblačno a zataženo se slabým deštěm. Ranní minima klesnou na 1 až -3 stupně, odpolední maxima se budou pohybovat mezi 1 až 5 stupni.

O víkendu se ochladí

Změna nastane ve čtvrtek, kdy se přes naše území přežene oblast vysokého tlaku vzduchu. Díky ní bude poslední dva pracovní dny převládat jasno až polojasno. Pouze v nížinách se budou vyskytovat mlhy nebo nízká oblačnost. Ve čtvrtek ráno se ochladí na -1 až -5 stupňů, odpoledne už ale teploty vystoupají i na 2 až 6 stupňů. V pátek, kdy bude obloha rovněž skoro nebo polojasná, teploty povyskočí ještě o stupeň na 3 až 7 stupňů.

Na víkend bychom však měli počítat s dalším ochlazením a občasnými sněhovými přeháňkami, které mohou být v nížinách smíšené. Převládat bude velká frontální oblačnost. V odpoledních maximech naměříme -1 až 3 stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám