Hlavní obsah

V superdebatě šlo o silnice i nemocnice. Babiš prozradil, jak by naložil s majetkem

Právo, kab, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kampaň pro krajské volby ve čtvrtek skončila debatou deseti lídrů stran a hnutí v České televizi. Probíraly se finance na opravy silnic, školy i kompetence krajů. Ministr financí a šéf ANO Andrej Babiš se zmínil o tom, jak by mohl naložit se svými penězi, až bude schválena novela zákona o střetu zájmů, podle níž coby člen vlády nesmí vlastnit média a jeho firmy by nedostaly dotace.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva Petr Fiala (ODS), Bohuslav Sobotka (ČSSD), Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Andrej Babiš (ANO) a Miroslav Kalousek (TOP 09) během superdebaty s předsedy deseti stran a hnutí

Článek

Při debatě o situaci v krajských nemocnicích Babiše rozlítily narážky na politiku hnutí ANO. „Já zásadně odmítám. Hnutí ANO nechce privatizovat zdravotnictví. Já nepodnikám ve zdravotnictví. Náš fond odkoupil zdravotnická zařízení od lékařů, od fyzických osob,“ prohlásil a sklidil posměch v sále.

„Je to investiční fond, ke kterému mě nutí koalice, protože udělali lex Babiš, takže já budu muset všechno prodat a dát to do nějakého fondu,“ rozčiloval se Babiš s poukazem na novelu zákona o střetu zájmů, známou pod přezdívkami Antibabiš či lex Babiš.

Vědomostní soutěž

Debatu zahájil moderátor Václav Moravec otázkou, zda lídři stran vědí, kolikrát byl za šestnáct let existence krajů zákon o krajích novelizován. Otázka ihned vyvolala nevoli. Šéf ODS Petr Fiala i předseda ČSSD a premiér Bohuslav Sobotka přiznali, že číslo neznají. Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek se naštval: „Já jsem nevěděl, že jdeme do nějaké vědomostní soutěže, já myslel, že to bude politická debata.“

Někteří předsedové se snažili číslo tipnout, například šéf TOP 09 Miroslav Kalousek řekl číslo osm, předseda STAN Petr Gazdík zkusil číslo deset. Nejblíže byl předseda Pirátů Ivan Bartoš s číslem 29. Jak upřesnil Moravec, zákon se novelizoval 26krát. „Všechny novelizace se týkaly věcí, které se netýkají kompetence krajů,“ uvedl.

Pokud jde o kompetence krajů, nevím, proč bychom je měli měnit.
Šéf ODS Petr Fiala

„Já si nemyslím, že když se nějaký zákon mění 26krát, že je to dobře. Není dobře, když se nám pořád mění pravidla hry. Pokud jde o kompetence krajů, nevím, proč bychom je měli měnit,“ podotkl Fiala.

Premiér kraji s majáčkem nejezdí

Premiér Sobotka připomněl, že jeho vláda změnila systém rozdělování dotací a navýšila rozpočty krajů. Investice se promítly prý zejména v opravách silnic druhých a třetích tříd.

„Pan premiér by si někdy měl projet kraje bez majáčku,“ rýpnul si Gazdík. Nato mu hned Sobotka skočil do řeči, že kraji s majáčkem nejezdí.

Každý z vystupujících, ke kterým patřil i šéf SPD Tomio Okamura, předseda ANO Andrej Babiš, šéf zelených Matěj Stropnický a předseda komunistů Vojtěch Filip, si do studia mohl pozvat až devadesát podporovatelů.

Kompetence krajů

Debata se poté stočila k problematice kompetencí krajů. Většina lídrů se shodla, že je není až na detaily příliš měnit. Ale překvapila rozdílnost pohledů na školství.

Zejména Andrej Babiš své politické kolegy pobavil názorem, že střední školy by se měly rozdělit do gescí jednotlivých ministerstev, kam oborově spadají.

Střední školy se převedly do kompetence krajů, nicméně platy učitelů se vyplácejí centrálně.
Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek

„Já bych rozhodně kompetence krajů nezvyšoval. Určitě bych dal zemědělky pod ministerstvo zemědělství, průmyslovky pod ministerstvo průmyslu,“ řekl Babiš.

Miroslav Kalousek se zase zamýšlel nad tím, proč je agenda školství roztříštěna. „Střední školy se převedly do kompetence krajů, nicméně platy učitelů se vyplácejí centrálně. Buď převést i ty platy na kraje, nebo vraťme školy do center,“ navrhoval.

Proti tomu vystoupil Sobotka s tím, že platy jsou vypláceny centrálně, aby bylo garantováno po celé republice, že budou zvýšeny platy, pokud se pro to vláda rozhodne. Připomněl také, že objem platů se letos zvyšoval o osm procent.

Zaperlil i Tomio Okamura, který si postěžoval, že v rozdělení kompetencí je „galimatyáš“, a připomněl, že jeho strana je stranou přímé demokracie. Naznačil tak, že by kompetence raději přenesl na bedra občanů, a rozesmál tak své konkurenty napříč spektrem.

Financování oprav silnic

Politici se dotkli také problematiky financování oprav silnic. „Já myslím, že vláda se snaží posílat peníze, jak to jde,“ řekl Bělobrádek. „Kraje si musejí prioritizovat, kam peníze dávají. Jestli je dávají do silnic, nebo platí poplatky v nemocnicích,“ dodal.

Jim nejde o ty silnice, jim jde o to, jestli tam mají svého hejtmana.
Šéf ANO Andrej Babiš

Babiš se domnívá, že potíže ve financování krajských silnic způsobovaly v minulosti rozdíly ve stranických legitimacích ministrů a hejtmanů. Odéesácký ministr prý nechtěl dát peníze oranžovému hetjmanovi a naopak. „Poprvé v historii krajů jsme my, hnutí ANO, dávali peníze bez politického vlivu,“ řekl Babiš. „Jim nejde o ty silnice, jim jde o to, jestli tam mají svého hejtmana,“ dodal.

Jenže tímhle tvrzením proti sobě popudil Sobotku. „My jsme první vláda, která 7,5 miliardy korun na silnice přidala. Chtěl bych opravit pana vicepremiéra, ty peníze tam nedalo hnutí ANO, ale celá vláda,“ uvedl premiér.

Ale Babiš si i tak vedl svou: „Já s tím zásadně nesouhlasím. Ušetřil to ministr Ťok.“

Podle Bartoše není ani tak důležité peníze na silnice navyšovat, ale efektivně je investovat. Za špatný stav silnic může podle předsedy Pirátů zejména kamiónová doprava. „Kdybychom tam nalili dvacet miliard každý rok, tak to nikdy nedoženeme,“ uvedl.

Filip navrhl převod daní z minerálních olejů

Fiala se domnívá, že ČSSD v krajích peníze na silnice prošustrovala. Odmítl návrh, aby na krajské silnice druhých a třetích tříd šlo jedno procento daně z minerálních olejů. Už tak je prý daňový systém v Česku složitý.

„Já musím říct, že se tady dost demagogicky lže,“ zhodnotil debatu Filip. Domnívá se, že krajům by pro začátek pomohlo, pokud by jim na silnice putovalo půl procenta z daně z minerálních olejů. „Je to systémové řešení. Vidím to jako zásadní opatření a velmi systémové,“ myslí si Filip.

Ministr financí by však krajům další peníze nedával. „Já bych rád zopakoval, že kraje tento rok dostanou dvanáct miliard navíc. Kraje mají dost peněz,“ řekl Babiš.

Babiš se pak navezl do předchozí vlád, že nechala silniční stavby ladem. Kalousek se však ohradil s tím, že v průběhu krize nechtěli utrácet „za dárečky“. Odmítl také Babišovo tvrzení, že kraje dostanou 12 miliard navíc. „Nedostanou, to jsou jejich příjmy,“ řekl Kalousek. A opravil Babiše i v jeho tvrzení, že Ťok miliardy ušetřil. Podle něj je pouze neproinvestoval, což prý není ukázkou dobrého hospodaření.

Museli jsme snížit dluh, museli začít jinak hospodařit, než jak tomu bylo za dob ODS.
Šéf KSČM Vojtěch Filip

Filip se také ostře pustil do Fialy. KSČM podle něj musela po nástupu do většiny krajů odstraňovat dluhy, které udělala ODS.

„Podívejte se na Krajskou zdravotní v Ústeckém kraji. Když si vezmu Jihočeský kraj, tak se pomalu dostáváme do černých čísel. Museli jsme snížit dluh, museli začít jinak hospodařit, než jak tomu bylo za dob ODS. Musím připomenout, co říkal bývalý předseda Nečas, že se stali symbolem korupce. Tak tomu bylo v krajích, tak ať tady pan Fiala nevykládá nesmysly, protože ten liberalismus, který tady zavedli, poškodil jak školství, tak zdravotnictví,“ rozvášnil se Filip.

Připomněl, že přístroj CT kupovala pražská fakultní nemocnice za 20 miliard, zatímco Krajská zdravotní za 40. „Já opravdu ty lži nemůžu poslouchat,“ řekl Filip.

Sobotka odmítl, že by krajské nemocnice hospodařily neekonomicky. „Zdravotní pojištění nestačí na to, aby nemocnice mohly investovat. Proto je rozumné, aby kraje pomáhaly nemocnicím s investicemi,“ uvedl. Varoval před nápady, aby se zdravotnická zařízení či nemocnice privatizovala.

„Nenechte si namluvit, že privatizace zdravotnictví někomu pomůže. Jediná cesta je udržet nemocnice pod kontrolou krajů,“ uvedl.

Je to investiční fond, ke kterému mě nutí koalice, protože udělali lex Babiš, takže já budu muset všechno prodat a dát to do nějakého fondu.
Šéf ANO Andrej Babiš

Jeho slova částečně podpořil i Bartoš. Podle něj musí být hospodaření nemocnic zejména transparentní, pomohly by například elektronické aukce. „Není to žádný socialistický žblebt, je to tvrdá realita, nemocnice není firma a stát taky ne. Jsou oblasti státních služeb, které se prostě nemusí rentovat. Musíme jen dohlédnout na to, aby hospodařily správně a transparentně,“ řekl.

Stropnický navrhl peníze do zdravotnictví přivést zavedením sektorové daně pro farmaceutický průmysl. Odmítl, že by se to pak odrazilo na cenách léků. „Existuje velká část komerčních léčiv, která nejsou předepisována v nemocnicích, tak se soukromý sektor zhojí,“ zdůvodnil.

Krajů je moc, tvrdí část lídrů

Debata se stočila i k otázce, kolik vůbec krajů by Česká republika měla mít. Bělobrádek by se prý diskuzi, zda počet krajů nezredukovat, nebránil. Okamura má jasno hned. „My prosazujeme zemské uspořádání,“ uvedl. Naopak Bartoš by uspořádání krajů nechal, tak jak je. Počet by neměnil ani Fiala. Stropnický by rád sloučil Prahu se Středočeským krajem.

Babiš by počet krajů snížil. „Krajů máme moc, to jednoznačně. Role krajů je jen redistribuce peněz, které vybereme z daní,“ řekl. Filip by se změnami v počtech krajů nechvátal.

„Pustíme-li se do diskuze o redukci krajů a bude-li diskuze efektivní, tak na jejím konci přibude jeden až dva kraje,“ glosoval Kalousek. Jeho kolega z poslaneckého klubu Gazdík si posteskl, že by se mu zemské uspořádání líbilo, ale čas pro jeho ustavení prý Česko propáslo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám