Hlavní obsah

V soc. dem. nestíhají, klíčové jednání s ANO se odsouvá

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pátek v sedm večer se mělo na půdě Sněmovny odehrát klíčové jednání o možné koaliční spolupráci mezi hnutím ANO a ČSSD. Schůzka lídrů stran se ale odsouvá. Sociální demokraté prý potřebují víc času.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyjednávací tým ČSSD chce víc času. Na snímku předseda ČSSD Jan Hamáček (vpravo) a místopředseda strany Jiří Zimola.

Článek

Jednání by se mělo přesunout na úterý. „Chceme si pořádně vyjasnit stanoviska k neshodám, které se objevily během jednání expertních týmů,“ vysvětlil Novinkám mluvčí ČSSD Mikuláš Klang. Odložení schůzky potvrdilo i hnutí ANO.

Během uplynulého týdne se scházely expertní týmy ANO a ČSSD a hledaly shodu na různých tématech. Největší spory nastaly v oblasti daní. ANO chce nechat daně maximálně na stávající výši, ČSSD však navrhuje zavedení sektorové daně, dědické daně či zvýšení daní pro právnické osoby. [celá zpráva]

Strany se neshodnou také v důchodové oblasti. Naopak rozumí si v oblastech zemědělství, spravedlnosti či školství.

Hlasování členů ČSSD 

Jak vyjednávání o možné vládě dopadne, bude mít v rukou členská základna ČSSD. Ta bude o koaliční spolupráci s ANO hlasovat ve vnitrostranickém referendu. Ve straně panují různé názory.

Proti koalici se šéfem ANO Andrejem Babišem se hlasitě vyslovuje například expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který však ve čtvrtek oznámil, že ukončí své angažmá v Poslanecké sněmovně, čímž zvýšil šance na to, že případná vláda bude mít příslušnou podporu ve Sněmovně. [celá zpráva]

Koalici ANO a ČSSD by měli nepřímo podpořit komunisté. Babiš se v pátek odpoledne sejde s lídrem KSČM Vojtěchem Filipem.

Výběr článků

Načítám