Hlavní obsah

V sedmi okresech svítí u klíčového ukazatele epidemie nula

Novinky, jas

Celorepublikový sedmidenní průměr nových potvrzených případů nákazy koronavirem na 100 000 obyvatel aktuálně klesl na sedm. Hned sedm okresů hlásí dokonce nulu, nejsou v konkrétní části republiky, ale jsou rozmístěny po celé ČR. Několik dalších má incidenci jedna. Nejhůře si mezi okresy nestojí Praha, která má nejvyšší čísla v rámci krajů, ale Český Krumlov.

Článek

Beroun, Cheb, Chrudim, Jeseník, Plzeň-sever, Trutnov a Třebíč jsou okresy, kde sedmidenní průměr nových případů na 100 000 obyvatel klesl k nule. Neznamená to, že by ve zmíněných okresech nebyly odhaleny nové případy, ale jejich počty jsou minimální.

Klesající trend covidu-19 se v Praze zastavil. Metropole vykazuje nejvíce případů v Česku

Domácí

Naopak necelé dvě desítky okresů mají sedmidenní průměr ve dvojciferných hodnotách. Na chvostu tabulky by se nacházel Český Krumlov, kde je sedmidenní průměr na 100 000 lidí 31. Příbram jich hlásí 18, Praha 17, Strakonice 16, Ostrava-město a Praha-východ shodně 15.

Okresy s vyšší incidencí jsou rozprostřeny napříč republikou a výraznější enklávy lze vypozorovat pouze na jihozápadě Čech, případně v okolí metropole. Nadprůměrná čísla hlásí krom zmíněných i některá další větší města jako Brno či Zlín.

Situace se však mění každým dnem vzhledem k obecně nízkým číslům nových případů, ve středu jich přibylo 131. To ostatně vysvětluje, proč v pondělí byly nulové okresy tři a k úterý se jejich počet více než zdvojnásobil.

Ukazatel sedmidenní incidence na 100 000 lidí byl zásadní pro rozvolňování a dá se předpokládat, že v případě zhoršení situace by se opatření odvíjela právě od něj.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám