Hlavní obsah

V říjnu vyjde brožura, jak a co platit u lékaře

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V říjnu vydá ministerstvo zdravotnictví brožuru, v níž pacienti najdou informace, za co a kdy mají u lékaři platit. Sněmovna již schválila, že to bude 30 Kč za návštěvu lékaře a položku na receptu, 60 Kč za den v nemocnici a 90 Kč za pohotovost.

Článek

Reformu nyní bude projednávat Senát, pokud ji schválí a podepíše i prezident, platit budeme u lékaře od ledna příštího roku.

"Půjde o publikaci, která však nebude hovořit jenom o poplatcích u lékaře, ale bude širší. Rádi bychom, aby se stala rádcem pacienta, na co se lékaře ptát v souvislosti s poplatky, ale i se svým zdravím," vysvětluje mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt.

Brožura by měla také pomoci pacientům si své výdaje na zdravotnictví předem naplánovat.

Roční limit poplatků u lékaře a doplatků za léky je pět tisíc korun, ale nezapočítává se do něj pobyt v nemocnici a návštěva pohotovosti. Pokud pacient v roce limit překročí, zdravotní pojišťovna by mu peníze do 60 dnů měla vrátit. Když tak neučiní, má pojištenec právo ji o to požádat.

Cikrt uvedl, že na ministerstvo přicházejí denně dotazy, v nichž se lidé ptají, za co konkrétně se bude platit. A právě zmíněná brožura, která bude i na webových stránkách ministerstva, by to měla přesně stanovit.

Reklama

Související články

Schváleno, reforma prošla

Vládní reforma veřejných financí začne téměř jistě od ledna 2008 platit. Koaliční poslanci v úterý ve Sněmovně po peripetiích našli dostatek hlasů k její...

Výběr článků

Načítám