Hlavní obsah

V radě ústavu pro studium totalit zasednou bývalí politici

Novými členy Rady Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) budou bývalý senátor za ODS Jiří Liška, exposlaneci Karel Černý (ČSSD) a Jiří Junek (KDU-ČSL), který vede muzeum ve Vysokém Mýtě. Rozhodli o tom senátoři, výsledky jejich středeční volby ve čtvrtek oznámil předseda volební komise Luděk Jeništa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Noví členové rady byli zvoleni až ve druhém kole tajné volby, do něhož postoupilo sedm finalistů. Junek v něm získal 46 hlasů ze 63 odevzdaných, Černý 42 a Liška 33.

Neuspěla bývalá předsedkyně rady Emilie Benešová, kterou volilo podobně jako v prvním kole pouze 18 senátorů, politolog Lukáš Jelínek dostal 15 hlasů, diplomat a někdejší mluvčí Charty 77 Martin Palouš 14 hlasů a filozof a bývalý senátor ODA Daniel Kroupa 11 hlasů. V prvním kole senátoři vybírali z 22 kandidátů.

Senátoři obsazovali tři místa v sedmičlenné radě na návrh občanských sdružení a organizací.

Zemanovi nominanti neprošli

Dlouhodobě neobsazeno je v radě křeslo po předsedkyni Konfederace politických vězňů Naděždě Kavalírové, která v lednu zemřela. Ani jednoho ze dvou náhradníků, které nabídl prezident Miloš Zeman, horní komora neschválila.

Odmítla jak spisovatelku Lenku Procházkovou, tak zakladatele Jazzové sekce Karla Srpa. Srp nesplnil kvůli členství v KSČ podmínky pro zvolení.

Reklama

Výběr článků

Načítám