Hlavní obsah

V Příbrami protestovalo pět set lidí proti radarům

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘÍBRAM

Nechceme radary! Ne válkám! Referendum! Tato hesla zaznívala v pondělí odpoledne na demonstraci na náměstí TGM v Příbrami. Ve městě, které je nejblíž u brdského vojenského prostoru, kde by měla být radarová základna USA, uspořádala komunistická strana protestní akci, na které se sešlo přes pět stovek odpůrců základny.

Článek

Přítomní lidé nechtěli o základně ani slyšet. "Celé Brdy by nám zase zavřeli a zase bychom tam nemohli chodit," nelíbilo se Drahomíře Láchové. Zhruba po hodině trvání legální demonstrace vyhnal přítomné z náměstí déšť.

Kromě komunistických politiků z Poslanecké sněmovny, kraje i obcí z okolí Brdů se tady sešlo přes pět stovek odpůrců základny.

O rozruch se postaral člověk, který před částí davu nahlas vyslovil svůj souhlas se základnou. "Hlavně, že zrovna komunisti si pozvali ruská vojska a kvůli nim se tady stavěly vojenské raketové základny. Teď budou křičet, že tu nechtějí cizí vojáky," divil se padesátiletý muž, který si ovšem vysloužil za svůj názor spoustu nadávek a málem i fyzickou inzultaci.

Po chvíli se ale přeci jen šli všichni věnovat řečnícím komunistickým politikům. Středočeský poslanec a šéf krajské organizace komunistické strany Stanislav Grospič argumentoval proti postavení základny hlavně tím, že si nepřeje, aby se Česká republika podílela na agresivní politice USA.

"Pokud by tady měly být radary, tak kvůli naší vlastní bezpečnosti, ne kvůli podpoře ekonomických zájmů Spojených států. Navíc tohle není namířeno proti Iráku a Íránu, ale proti Rusku. Mělo by se konat referendum," domnívá se Grospič.

Přednost by měl mít orel

Jiný důvod si vybral starosta Rožmitálu pod Třemšínem Josef Vondrášek (KSČM): "Je to oblast, kde se uhnízdil orel mořský, a ten by měl dostat přednost před vojáky."

Podle zatím dostupných informací, které zveřejnili zástupci vlády, vyslanec USA v ČR a vedení Středočeského kraje na společné schůzce, by měla být radarová základna na jihozápadě vojenského prostoru poblíž Padrťských rybníků. Zabrat by měla maximálně čtyři kilometry čtvereční.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám