Hlavní obsah

V Praze vyrostl další stan pro bezdomovce, kapacity jsou na hraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Již v pořadí třetí stan pro lidi bez přístřeší vyrostl v sobotu v hlavním městě. Nedaleko pražského Hlavního nádraží jej postavilo sdružení Naděje, které má v sousedství i své denní centrum. Praha pro bezdomovce postavila v minulých dnech dva stany na Rohanském ostrově. Ubytovací kapacity pro lidi bez domova jsou přesto téměř zaplněné.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Stan už je postavený, během odpoledne se ještě navezou lůžka tak, abychom mohli ve 20:00 otevřít," řekla ředitelka pražské pobočky Naděje Petra Lakatošová. Vyhřívaný stan má kapacitu 50 lůžek, stejně jako stany na Rohanském ostrově bude vybaven postelemi a spacáky. Zázemí s toaletami bude v přilehlém centru Naděje.

V metropoli je podle ředitele Centra sociálních služeb Praha Tomáše Jána v současnosti kolem 700 míst pro přenocování bezdomovců. V noci na sobotu stejně jako v minulých dnech bylo v zařízeních i ve stanech plno.

Město může postavit další stany

"Nový stan, který jsme včera (v pátek) postavili, byl už v devět hodin plný," řekl Ján. V pondělí se znovu sejde krizový štáb města, aby vyhodnotil situaci. Pokud bude potřeba, postaví město další stan.

Stavba stanů pro bezdomovceVideo: Novinky

Také v noci teploty na horách spadly pod minus 30 stupňů Celsia, mimo hory teploty klesly někde pod minus 25 stupňů, v Praze se blížily k minus 20. Silné mrazy mají podle meteorologů pokračovat i v příštím týdnu. Chladné počasí ohrožuje hlavně lidi bez domova, kterých jsou v Praze podle některých odhadů asi 4000.

O lůžka je zájem

Přečkat mrazivé počasí bezdomovcům pomáhá několik organizací, na sobotu měly takřka vyčerpané ubytovací kapacity. Podle Jána bylo v Praze volných 26 míst. Například na lodi pro bezdomovce Hermes, která má kapacitu 230 lůžek, spalo 211 lidí bez domova.

Plno mají i v Naději, která otevřela mimořádně přes noc i denní centrum. Lidé v něm mohou přečkat mrazivou noc na židlích, kapacita je stanovena na 100 míst, v noci na sobotu v něm spalo 119 bezdomovců.

Od poloviny října již v Praze zemřelo 14 lidí, u kterých záchranáři nevyloučili jako příčinu smrti vliv počasí. Další desítky lidí lékaři ošetřili s podchlazením.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám