Hlavní obsah

V Řeporyjích v noci hořel středověký skanzen

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Oheň v areálu v pražských Řeporyjích zachvátil tři dřevěné stavby, škodu hasiči předběžně odhadli na tři miliony korun. Co bylo příčinou ohně, podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky vyšetřují.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár v bývalém skanzenu ŘeporaVideo: Novinky

 
Článek

Požár hasičům nahlásili před 2. hodinou ráno a vyjelo k němu několik jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Před jejich příjezdem byli na místě policisté, kteří zjistili, že odlétající žhnoucí jiskry zapalují střechy přilehlých dřevěných budov.

Pomocí kbelíku s vodou se proto policisté snažili budovy hasit tak, aby se na ně požár plně nerozšířil. Vodu přitom brali z přilehlé studny.

Foto: Mapy.cz

Středověký skanzen v pražských Řeporyjích.

Hasiči po svém příjezdu na místo nasadili k zásahu několik vodních proudů a požár dostali rychle pod kontrolu. Plameny zasáhly v plném rozsahu nejméně tři dřevěné budovy.

„Ve 2:33 ohlásil velitel zásahu, že je požár pod kontrolou,“ uvedl Kavka. Další hodinu a půl hasiči požár ještě dohašovali.

Starostovi Řeporyjí se podařilo vytočit Moskvu

Evropa

Co oheň způsobilo, budou zjišťovat policisté ve spolupráci s vyšetřovatelem hasičů.

Řeporyjský skanzen má ilustrovat život předků ve 14. století a byl vybudován z přírodních materiálů za použití dobových postupů. Součástí areálu jsou například krčma, sýpka, kovárna či kostel. Od roku 2017 je skanzen veřejnosti nepřístupný. Často je ale využíván filmaři při natáčení historických snímků.

V minulosti ho požár postihl už dvakrát. V roce 2003 někdo zapálil stavení úmyslně. Oheň tehdy zničil kovárnu, špejchar, usedlost hrnčíře a rolníka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám