Hlavní obsah

V Praze už by mohly otevřít restaurace i obchody. Situace v regionech to ale nedovolí

Novinky, jas

Index protiepidemického rizika (PES) klesl v ČR na hodnotu 75 bodů, která odpovídá čtvrtému stupni rizika. Do něj již klesl index ve většině krajů. Výjimkou je Praha, kterou hodnota 60 posouvá již do třetího stupně.

Článek

Pozvolný pokles indexu trvá od 9. ledna. Z tehdejších 89 bodů se během pěti dnů dostal na stávajících 75. Vyšší je aktuálně pouze ve čtyřech krajích.

Nejhorší situace je z tohoto pohledu v Karlovarském kraji, kde se index drží na hodnotě 81. V Libereckém, Královéhradeckém a Olomouckém kraji je shodně na úrovni 76 bodů.

Od úterý přitom celorepublikový index klesl o devět bodů. Razance poklesu souvisí se snižováním reprodukčního čísla, které udává, kolik osob nakazí v průměru jedna osoba s pozitivním testem.

Na počátku roku se reprodukční číslo dostalo na hodnoty přes 1,4. Od té doby je patrný sestupný trend. Ještě v pondělí bylo reprodukční číslo na hodnotě 1,18. Od té doby pokleslo na 0,82, přičemž hodnota 0,8 je podle epidemiologů bodem, při němž se daří epidemii dostat pod kontrolu.

Zvolna klesá i pozitivita testů. Momentálně je pozitivní zhruba každý třetí provedený test.

Za středu bylo odhaleno 10 854 nových případů. Hospitalizováno je 7182 osob a celkem se s chorobou potýká 143 824 lidí.  V souvislosti s covid-19 zemřelo podle dat ministerstva zdravotnictví 13 856 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám