Hlavní obsah

V Praze demonstrovali příznivci Trumpa. Dorazili před velvyslanectví

Novinky, kub, jap

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Několik desítek českých příznivců končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa se v pátek sešlo v centru Prahy. Kromě podpory prezidentovi, který bez důkazů zpochybňuje výsledek prohraných voleb v USA, vyjádřili odpor k protiepidemickým opatřením v Česku a zapalovali svíčky za zesnulého policejního exprezidenta na Slovensku Milana Lučanského. Pochod, který šel i před budovu amerického velvyslanectví, se obešel bez vážnějších incidentů.

Demonstrace Trumpových příznivců v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Demonstranti se svolali na 14. hodinu na Václavské náměstí, kde promluvilo několik řečníků.

Ti mimo jiné zpochybňovali význam očkování proti koronaviru, někteří zpochybňovali samotnou existenci viru. Několik z nich mělo v Davidově šesticípé hvězdě, kterou nacisté označovali židovské obyvatele, napsáno „Neočkovaný”.

Po více než hodině se účastníci za dohledu asi dvou desítek policistů vydali na pochod Prahou. Počet účastníků policie odhadla po začátku akce na zhruba 70, později uvedla, že nepřesáhl stovku.

Na trase pochodu Prahou měli zejména dvě zastávky - velvyslanectví na Malé Straně a také Bubeneč, kde je rezidence amerických velvyslanců a také slovenské velvyslanectví.

K té první dorazili po 16. hodině. „Svoboda,” křičeli třeba, nebo „Ať žije Trump”. Zůstali ale za zátarasy, které jsou kolem budovy rozmístěné.

Pultík na bazaru a maskovaná Greta, události v Kapitolu baví internet

Koktejl

Podle reportéra Novinek, který sledoval dění na místě, policisté při pochodu městem připomínali několika lidem v davu povinnost nosit roušky.

Někteří se s hlídkami dohadovali, jiní varování neposlechli. Těm pak policisté zkontrolovali občanky s tím, že případná porušení koronavirových opatření budou řešit cestou správního řízení, ve kterém hrozí pokuta.

Mluvčí policie Jan Rybanský potvrdil, že jeho kolegové řešili několik desítek lidí, kteří navzdory upozornění nedodržovali vládní nařízení ohledně roušek a odmítli blokovou pokutu. „Případy jsme předali k dořešení příslušnému správnímu orgánu,” dodal mluvčí. Akce se jinak podle policie obešla bez větších incidentů.

Foto: Novinky

Demonstrace příznivců Donalda Trumpa v Praze

Při akci také účastníci připomínali zesnulého bývalého slovenského policejního prezidenta Milana Lučanského, který zemřel na konci loňského roku po pokusu o sebevraždu ve vazbě. Demonstranti zpochybňovali, že smrt Lučanského byla sebevraždou.

Právě v pátek se v Lučanského rodné obci Štrba konalo pietní rozloučení. Nepotvrzené informace, že nešlo o sebevraždu, se šíří na sociálních sítích.

Trump chce hladké předání moci, odsoudil násilí v Kapitolu

Volby USA

Protest se koná pár dní po nepokojích ve Washingtonu, kde ve středu dav amerických Trumpových příznivců, kteří se nesmířili s volební porážkou republikána, násilně vtrhl na půdu Kapitolu, kde zrovna jednali zákonodárci. Zemřelo při tom pět lidí. Policie zastřelila podporovatelku šéfa Bílého domu, další lidé zemřeli kvůli zdravotním příhodám či v důsledku zdravotních komplikací.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Příznivci Donalda Trumpa při protestu na Václavském náměstí v Praze

Podle velitele policejního sboru chránícího Kapitol Stevena Sunda bylo zraněno více než 50 členů policejní ochrany Kongresu. Policie po násilnostech zatkla více než 90 lidí.

Podle prokurátora federálního distriktu metropole Washingtonu Michaela Sherwina by mohli zadržení čelit obžalobě i z podněcování ke vzpouře či výtržnictví.

Takhle to začalo. Výtržníci strhli bariéry a vnikli do Kapitolu

Amerika

Krvavý incident v sídle zákonodárného sboru USA vyvolal rozdílné reakce v americké společnosti i ve světě.

Zvolený prezident Joe Biden nazval středu „jedním z nejtemnějších dnů naší historie”, bývalá republikánská hlava státu George W. Bush zase přirovnal chování výtržníků k dění v „banánových republikách”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám