Hlavní obsah

Byl to jeden z nejtemnějších dnů v naší historii, řekl Biden

Novinky, jem
Washington
Aktualizováno

Zvolený americký prezident Joe Biden na čtvrteční tiskové kongerenci odsoudil středeční násilné nepokoje ve Washingtonu za jeden z nejtemnějších dnů v americké historii a útok na demokraci. Lidi, kteří násilím vnikli do Kapitolu nazval teroristy.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Zvolený americký prezident Joe Biden

Článek

„Byl to jeden z nejtemnějších dnů v historii našeho národa. Doslova útok na podstatu naší svobody. Nebylo to vyjádření nesouhlasu. Nešlo o protest. Byl to chaos vyvolaný bouřícím davem domácích teroristů,” prohlásil Biden.

Končícího prezidenta Donalda Trumpa Biden obvinil z podněcování k násilí a podrývání demokracie prostřednictvím svých výroků a zpochybňováním volebních výsledků. Trump prý zneužil „rabující dav” ve snaze umlčet hlas amerických voličů.

S poukazem na pomalý zásah policie Biden řekl, že šlo o zjevné selhání ve srovnání s tím, jak policie zasahovala proti účastníkům protestů proti policejnímu násilí proti černochům. S černošskými demonstranty by se na Kapitolu podle něj jednalo jinak než s těmi, kdo přišli ve středu podpořit Trumpa.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Postřelení ženy v KapitoluVideo: Reuters

Narušené jednání Kongresu

Americký Kongres ve středu zahájil společné jednání obou komor, při němž měly být formálně sečteny hlasy volitelů z jednotlivých států a vyhlášen vítěz voleb, kterým je demokrat Joe Biden.

Trump však svou prohru i po dvou měsících odmítá uznat a v posledních dnech nabádal své příznivce k protestům. Ve středu vystoupil na manifestaci u Bílého domu, přičemž vyzval přítomné, aby se následně vydali ke Kapitolu.

Takhle to začalo. Výtržníci strhli bariéry a vnikli do Kapitolu

Amerika

Dav Trumpových příznivců dosluhujícho prezidenta vyslyšel a násilím pronikl do Kapitolu a jednání přerušil. Při následných nepokojích přišli o život čtyři lidé, tři z nich kvůli dosud nespecifikovaným zdravotním problémům.

Výtržník z Kapitolu se chlubil, že ukradl dopis z kanceláře Pelosiové

Amerika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám