Hlavní obsah

V Ostravě daroval rekonvalescentní plazmu také biskup

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řady dárců plazmy, tzv. rekonvalescentní, která může pomoci v léčbě pacientů s covidem v těžkém stavu, rozšířil biskup ostravsko–opavské diecéze Martin David. Ve Fakultní nemocnici Ostrava (FNO) daroval 750 mililitrů plazmy.

Foto: FNO

Biskup ostravsko-opavské diecéze Martin David daroval rekonvalescentní plazmu v Krevním centru Fakultní nemocnice Ostrava.

Článek

David prodělal koronavirus na konci října, nemoc u něj měla lehký průběh, a po povinné karanténě v domácí izolaci se na začátku listopadu vrátil do úřadu. „Zaregistroval jsem, že se vybízejí dárci k darování krevní plazmy, tak jsem si říkal, třeba to může někomu pomoct a třeba, ale nedělám si iluze, třeba i zachránit život,“ uvedl poté, co usedl do dárcovského křesla v Krevním centru FNO.

Krevní plazma vyléčených pomáhá proti koronaviru. Kdo ji může darovat

Koronavirus

Jeho plazmu rozdělili pracovníci centra na tři části, zmrazili ji na minus 30 stupňů. V případě potřeby je lékaři dají pacientovi, který bude ve vážném stavu hospitalizován v kterékoli nemocnici v Moravskoslezském kraji. Biskup David daroval plazmu poprvé v životě, své rozhodnutí chápe jako vánoční dárek, který pomůže.

Reklama

Výběr článků

Načítám