Hlavní obsah

V noci začne sněžit, napadnout má až 20 centimetrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V neděli má v Čechách silně sněžit, napadne až 20 cm sněhu, a to nejen na horách. Ve východní části země bude pršet, hladiny řek stoupnou, nejvíce v povodí Svratky a Jihlavy. Výstrahu v sobotu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Záznam: Sněhové zpravodajství 2.2.2019Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

"V neděli bude na většině území Čech silně sněžit, napadne pět až 20 cm nového sněhu, v oblasti Šumavy ojediněle až 25 cm. Intenzita sněžení bude přechodně i silná s úhrny kolem tří centimetrů za hodinu," uvedl ČHMÚ.

Varování před sněžením platí pro Prahu, Středočeský, Jihočeský, Plzeňský, Karlovarský, Ústecký a Liberecký kraj a část Královéhradeckého kraje. Ve zbytku republiky pak platí varování před povodněmi kvůli vydatnému dešti, týká se to především povodí Svratky a Jihlavy, kde by se toky mohly dostat i na druhý stupeň povodňové aktivity. Prvního stupně by mohly dosáhnout toky v povodí horní Sázavy, Dyje a Moravy.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Nová sněhová pokrývka podle modelu Aladin

Sněžit, respektive pršet, by mělo začít po půlnoci. „Sněžení bude slábnout na jihu během odpoledne, na ostatním území Čech během večera a noci na pondělí,” uvedli meteorologové.

Foto: Toby Melville, Reuters

V Česku by mohlo napadnout až 20 cm sněhu. Ilustrační foto

Na Moravě a ve východní části Čech pak mohou v neděli v noci a v pondělí dopoledne mokré silnice namrzat a vytvoří se náledí a zmrazky.

Rozmary počasí trápí i další evropské země. V některých oblastech Alp připadlo od pátku až 80 centimetrů sněhu, což komplikuje dopravu a zvyšuje riziko pádu lavin. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám