Hlavní obsah

Dny NATO v Mošnově: Letadla, akrobacie a kolony na silnicích

Právo, plk
Aktualizováno

Nový letoun z Aera Vodochody L-39 NG, americké vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, jež v českém letectvu nahradí dosluhující Mi-24/35 či společný seskok 40 českých a polských výsadkářů. To vše patří mezi největší lákadla 19. ročníku Dnů NATO & Dnů Vzdušných sil Armády ČR, které v sobotu odstartovaly na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku.

BEZ KOMENTÁŘE: Dny NATO v MošnověVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Během prvního dne akce dorazilo do Mošnova přibližně 125 tisíc lidí. „S návštěvností jsme velmi spokojeni. Já jsem několikrát procházel areálem a byl zaplněný včetně té travnaté plochy, která v minulosti tak zaplněna nebyla,” řekl Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000. Za vysokou účastí je podle jeho slov „kombinace počasí a programu“.

Během dne se tvořily u letiště v Mošnově na příjezdech ze všech stran dlouhé kolony. Lidé v autech čekali desítky minut. Nejdelší asi sedmikilometrová byla u Studénky.

BEZ KOMENTÁŘE: Pozemní technika na dnech NATOVideo: Pavel Karban, Právo

V půl deváté ráno evidovala policie na silnici I/58 zhruba pětikilometrovou frontu od Ostravy a 2,5kilometrovou kolonu ve směru od Příbora. Centrální parkoviště bylo prozatím volné, zaplněno bylo asi z dvaceti procent, další parkoviště v Petřvaldíku bylo zaplněno jen z pěti procent.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO v Mošnově

Organizátoři očekávali vysokou účast, proto otevřeli brány areálu letiště o půl hodiny dříve, než plánovali. „Máme pouze dvě menší změny v programu, a to na statických ukázkách, kdy kvůli technickým potížím nedorazilo americké vozidlo Styker a nepřistál kanadský tanker, který byl jako prostředek operačního nasazení povolán jinam,“ řekl Pavlačík.

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé si na dnech NATO prohlížejí C-M Super GalaxyVideo: Pavel Karban, Právo

Zároveň upozornil, že do programu se podařilo zasadit unikátní společné vystoupení mistra světa Martina Šonky a display pilota českých Vzdušných sil na Grippenu Iva Kardoše.

BEZ KOMENTÁŘE: JAS-39C Gripen a Extra 300 na Dnech NATOVideo: Pavel Karban, Právo

„Toto číslo se už asi nikdy nebude opakovat, protože Ivo Kardoš končí svou kariéru display pilota. Věříme, že to bude velká show. Vím, že museli mít minimálně dva nácviky na základně v Čáslavi, a tady měli ještě jeden nácvik v pátek,“ prozradil s tím, že jedním z vrcholů sobotního programu bude vystoupení francouzské akrobatické skupiny Patrouille de France.

„Večer po vystoupení se přesunují na další akci do řeckých Atén,“ nastínil Pavlačík a doplnil, že Patrouille de France se do Česka vrátila po dlouhých 18 letech. Naposledy u nás vystupovali v Hradci Králové v roce 2001.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO v Mošnově

V rámci dvoudenní akce připravili organizátoři celkem 16 hodin programu a 70 ukázek. „Prezentovat se bude pozemní obrněná technika čtyř armád: německé, polské, americké a rumunské. Celkem se předvedou zástupci ozbrojených sil a bezpečnostních složek 17 zemí a Severoatlantické aliance. Speciální partnerskou zemí je Rumunsko,“ sdělil Pavlačík před akcí.

Také v neděli začíná program v 9 hodin. Kromě francouzské akrobatické skupiny má být nedělní program stejný jako v sobotu.

BEZ KOMENTÁŘE: Příprava na Dny NATOVideo: Pavel Karban, Právo

Součástí programu Dnů NATO bude i ocenění osobnosti, která se zasloužila o boj za svobodu, obranu a bezpečnost této země. To v sobotu převezme veterán II. světové války, plukovník Jan Ihnatík či nedělení slavnostní přísaha několika desítek policistů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Dny NATO v Mošnově

Reklama

Výběr článků

Načítám