Hlavní obsah

Na sever Moravy se slétly desítky letadel, v sobotu startují Dny NATO

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Stovky lidí sledovaly v pátek odpoledne nácvik francouzské akrobatické skupiny Patrouille de France v okolí Letiště Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku. Právě francouzští letečtí akrobaté mají v sobotu a v neděli patřit mezi největší taháky letošních Dnů NATO & Dnů Vzdušných sil Armády ČR, které se na mošnovském letišti konají.

Dny NATOVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Na největší bezpečnostní akci v Evropě bude k vidění pozemní obrněná technika čtyř armád: německé, polské, americké a rumunské. Pro oba víkendové dny připravili organizátoři celkem 16 hodin programu a 70 ukázek. Celkem se letos představí zástupci ozbrojených sil a bezpečnostních složek 17 zemí a z NATO. Speciální partnerskou zemí je Rumunsko.

Za největší tahák letošního 19. ročníku považuje Zbyněk Pavlačík, předseda sdružení Jagello 2000, hlavního organizátora akce, vystoupení tří akrobatických skupin: francouzské Patrouille de France, finských Midnight Hawks a švýcarského PC-7 Team. „Tři akrobatické skupiny pohromadě jsme ještě neměli,“ upozornil s tím, že výjimečné bude vystoupení Švýcarů. „Udělají padesátiminutový swiss blok, což v zahraničí dělají zřídkakdy. Je to vystoupení akrobatického týmu na turbovrtulových cvičných letounech PC-7 zkombinované se nadzvukovým víceúčelovým letounem F-18 Hornet. To je show, která v Česku nebyla,“ řekl.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Piloti francouzské akrobatické skupiny Patrouille de France nacvičovali v Mošnově své vystoupení na Dny NATO.

Kromě leteckých akrobatů bude k vidění například ve světové premiéře na veřejnosti nový stroj z Aera Vodochody L-39NG, americké vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom, jež v českém letectvu nahradí dosluhující bitevníky Mi-24, společný seskok 40 českých a polských výsadkářů nebo letečtí obři, kterým bude vévodit největší dopravní sériově vyráběné letadlo na světě C-5M Super Galaxy. Po oba dny začíná program v 9 hodin.

Speciální linka pro dopravu

Kvůli očekávaným dopravním komplikacím v okolí Mošnova zavedla policie speciální telefonní linku. Na telefonním čísle 723 759 733 tak dostanou lidé během víkendu odpověď ohledně dopravní situace v regionu. V souvislosti s Dny NATO očekávají policisté největší nápor v dopravě v sobotu i neděli v době od 7 do zhruba 12 hodin. S komplikacemi musí počítat řidiči zejména na silnici I/58 mezi Ostravou a Příborem a silnici II. třídy č. 464 spojující Mošnov s dálnicí D1 u Studénky. Policie vyzývá návštěvníky akce, aby využili i alternativní dopravu v podobě vlaku, autobusu či kola.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Piloti francouzské akrobatické skupiny Patrouille de France v Mošnově

Reklama

Výběr článků

Načítám