Hlavní obsah

V Liberci otevřeli nový heliport. Výrazně zkrátí převoz pacientů

Novinky, Lukáš Silný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

Krajská nemocnice Liberec se po mnoha letech dočkala vlastního heliportu. Od středy tak v jejím areálu může přistávat záchranářský vrtulník. Stavba výrazně zkrátí dobu převozu pacienta, protože sanitky už nebudou muset projíždět ucpaným centrem. Doposud vrtulník přistával na městském letišti. Od nemocnice je vzdálené přibližně šest kilometrů.

Foto: Archiv KNL

V liberecké nemocnici mohou od středy přistávat vrtulníky záchranné služby.

Článek

„Díky možnosti přistávat přímo v areálu nemocnice dochází k podstatnému zkrácení doby mezi příjmem tísňové výzvy a okamžikem předání pacienta na cílové pracoviště,“ uvedl náměstek přednemocniční péče Jan Lejsek.

„Dále odpadne manipulace s pacientem při jeho přenášení z vrtulníku do sanitního vozu spojená s nutnou výměnou nosítek,“ doplnil Lejsek.

Foto: Lukáš Silný, Novinky

Pohled na heliport od vstupu do nemocnice

Pro nemocnici byl heliport důležitý také kvůli zachování traumatologického centra. Toto oddělení totiž čtyři roky fungovalo v Liberci na výjimku od ministerstva zdravotnictví.

„V případě jeho zrušení by pacienti byli odkázáni na transport do Prahy. V celé republice je přitom takových oddělení pouze jedenáct,“ uvedla pro Novinky mluvčí nemocnice Barbora Silná.

Stavba za 41 miliónů 

Liberecký heliport je ze stavebního hlediska unikátní stavbou. Jedná se o 30 metrů širokou přistávací plochu, která je umístěna na 20 metrů vysoké trojnožce.

Stavba vyšla na 41 miliónů korun a z části byla financována z dotací Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám