Hlavní obsah

V Lázních Toušeň začala likvidace ptactva nakaženého ptačí chřipkou

Lázně Toušeň
Aktualizováno

V Lázních Toušeň nedaleko Prahy začala v pondělí ráno likvidace zhruba tisíci ptáků, u nichž se potvrdila nákaza ptačí chřipkou. Jsou mezi nimi například husy, kachny, holubi, ale třeba i pávi, papoušci nebo pštrosi. Podle ředitele středočeské veterinární správy Otty Vraného utracená zvířata odveze kafilerní společnost.

Vybíjení drůbeže v Lázních ToušeňVideo: Novinky

 
Článek

O likvidaci chovu v ohnisku nákazy rozhodla krajská veterinární správa, utraceno má být asi tisíc zvířat.

„Ptáci se budou vybíjet oxidem uhličitým, větší druhy, např. pštrosi, potom injekcí,” popsal postup starosta městyse Lázně Toušeň Luboš Valehrach.

Likvidace začala ráno, práce však nabraly trochu zpoždění. „Už víme, že jsme ve skluzu. Doufáme, že bude do 17 hodin ukončena,“ poznamenala po poledni mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

V Lázních Toušeň se začalo likvidovat ptactvo nakažené virem H5N8 Video: Novinky

Výskyt nebezpečného typu viru H5N8, který ale není přenosný na člověka, se v chovu v Lázních Toušeň potvrdil v neděli u uhynulých hus pomořanských.

„Zdroj nákazy zatím není znám, pravděpodobně jde o volně žijícího ptáka,” uvedl starosta Valehrach. Už před tím se ptačí chřipka objevila v Jihomoravském kraji, kde jsou čtyři ohniska.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) vyzvala obyvatele, aby kvůli výskytu nákazy nepodléhali panice.

Pomáhají hasiči

U likvidace zvířat asistují i hasiči. „K vybíjení se připravila hasičská technika. My jakožto hasiči máme na starosti dekontaminaci osob a techniky. Vybavení nám zapůjčili kolegové ze záchranného útvaru z Hlučína, kteří s námi dnes spolupracují. Hasičský sbor také pomáhá v ohnisku nákazy veterinářům nahánět ptactvo a sbírat ho do zařízení, kde se poté usmrtí,” informoval ředitel středočeských krajských hasičů Miloslav Svatoš.

Pracovníci, kteří se na likvidaci podílejí, se před zásahem museli obléci do speciálních obleků.

„U viru H5N8 se sice neprokázal přenos na člověka, nicméně opatrnosti není nikdy nazbyt. Lidé pohybující se v ohnisku nákazy si chrání oči a dýchací cesty, nosí speciální oděv, gumové rukavice či boty, aby minimalizovali riziko nákazy, po zákroku se musejí očistit,” podotkl Svatoš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám