Hlavní obsah

V květnu dorazí 2,8 milionu vakcín, nemocnice obnovují operace, oznámil Arenberger

Jan Menšík, Novinky, Jan Menšík

Nemocnice v Praze, ale i v dalších krajích, kde je týdenní počet nových případů nižší než 100 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, se začnou vracet k běžné péči a odloženým operacím.

Pražské nemocnice se vrací k běžné péčiVideo: ČTK

 
Článek

„Výbornou zprávou je, že se nám i díky očkování daří snižovat čísla hospitalizovaných. V nemocnicích je aktuálně 2782 pacientů s COVID-19 a klesá také počet pacientů na jednotkách intenzivní péče. V současné chvíli je na JIP 631 pacientů a dle predikcí by hodnota měla nadále klesat,” uvedl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

„Pražské nemocnice se připravují na to, aby začaly provádět odložené operace. Doufejme, že se už všechny přesunou do normálního provozu,“ doplnil.

Shlukujme se, ale bezpečně, vyzývá rozvolňující se Česko ministr Arenberger

Domácí

Současně doplnil, že vedle Prahy se ke standardnímu provozu začínají vracet také nemocnice v krajích, v nichž jsou čísla nejpozitivnější. Dá se tak očekávat obnovení péče v Karlovarském, Královéhradeckém, Plzeňském kraji či na Liberecku.

V květnu má dorazit 2,85 milionu dávek

K celkovému zlepšování situace v následujících týdnech mají pomoci i další dodávky vakcín proti koronaviru.

Arenberger oznámil, jak budou probíhat dodávky vakcín do ČR během květnaVideo: ČTK

V květnu dorazí do Česka 2,85 milionu dávek. Od společnosti Pfizer/BioNTech přijde 2,3 milionu, od Moderny 354 tisíc. Americká společnost Johnson and Johnson dodá 170 tisíc jednodávkových vakcín a AstraZeneca 28 tisíc.

Alespoň první dávku od začátku očkování na konci loňského prosince dostalo téměř 2,1 milionu lidí. „23,6 procenta občanů alespoň jednou pronikla jehla s očkovací látkou do kůže,“ řekl Arenberger. Ukončené očkování má aktuálně 991 tisíc lidí, což odpovídá 11,2 procenta populace.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám